il Capodanno e la Befana
Perinteinen uudenvuoden aaton ruoka on lo zampone e le lenticchie eli sian jalka linssien kera. Sisilialainen italian opettajani ei pidä tästä ruoasta ollenkaan sen rasvaisuuden vuoksi ja jättääkin sen siksi väliin, vaikka linssit symboloivatkin rahaa ja vaurautta. Sian jalan jälkeen jälkkäriksi tarjoillaan samoja sokerisia kuivakakkuja il Panettonea ja il Pandoroa kuin joulunakin, kuohuviinin kera, luonnollisesti.
Napolissa uudenvuoden viettäville pieni varoituksen sana: Kaupungissa on tapana heittää keskiyöllä ikkunasta ulos kaikki vanhat huonekalut ja tavarat (myös vanha vaimokin kuulemma), joten kaduilla on vaarallista olla noin parin tunnin ajan keskiyöllä. Tavaroiden heittelyn taustalla on ajatus vanhan hylkäämisestä uuden vuoden kynnyksellä, eikä sitä saisi tietenkään tehdä näin konkreettisesti. Mutta Napolissa eivät päde samat säännöt kuin muualla Italiassa ja tavaroita heitellään kielloista huolimatta.
Uudenvuoden päivänä (il Capodanno) syödään taas perheen kesken esimerkiksi uunipastaa. Eräs opettajamme suosittelema ja tyypillinen Capodannon ruokalaji on uunipasta, johon tulee makaronia, bolognese-kastiketta, parmesaania sekä mozzarellaa. Eli vähän niin kuin vanha tuttu makaronilaatikko, mutta italialaisittain.
Loppiaista (L'Epifania, la Befana) vietetään 6.1. ja tuolloin todetaan, että "L'Epifania tutte le feste porte via", eli Loppiainen vie pois kaikki juhlat. Loppiaisena seimeen eli italialaisten joulukalenteriin lisätään viisaat tietäjät heti aamulla, ja illalla koko seimi korjataan pois. Kiltit lapset saavat Loppiaisena karkkeja, kun taas tuhmat saavat vain hiiliä (il carbone) tai hiilin näköisiä karkkeja, joita myydään kojuissa pitkin Italiaa.