Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Natale

torstai 8. joulukuuta 2011

Natale



Tervetuloa viettämään italialaista joulua! Kuten olen täällä jo useasti maininnut, olen hulluna kaikkeen Italiaan liittyvään ja toteutan sisäistä saapasmaan asukastani muun muassa opiskelemalla ihanaa Italian kieltä. Viimeisellä tunnilla ennen joulutaukoa sisilialainen opettajamme kertoi joulusta Italiassa maustaen kertomaansa myös hänen omilla kokemuksillaan lapsuuden jouluista Sisiliassa. Minä pieni ja innokas opiskelija kirjoitin kaiken hänen kertomansa ylös ja tein aiheesta pienen tiivistelmän myös tänne blogin puolelle:

Joulunaika alkaa Italiassa 8.12. jolloin vietetään l'Immacolata conazione -nimistä juhlaa, joka tarkoittaa suoraan suomennettuna synnittömän sikiämisen juhlaa. Tuolloin koulut ovat kiinni ja perheet koristelevat kotiaan joulukoristeilla.


Il presepe


Gesú Bambino

Ennen kuin joulukuusi ja joulupukki rantautuivat Italiaan, hoiti kuusen, koristeiden ja joulukalenterin virkaa seimi (il presepe), joka laitettiin esiin 8.12. Seimi on eräänlainen joulukuvaelma, johon lisätään joka päivä uusia hahmoja, kuten paimenia, eläimiä ja mitä nyt vanhan ajan joulukuvaelmaan kuuluukin. Siihen kuuluu siis muutakin kuin itse seimi, joka toki on pääosassa, sillä ennen vanhaan kun italialaiset eivät vielä tunteneet joulupukkia, oli Jeesus-lapsi (Gesú Bambino) joulun päätähti. Jeesus-lapselle kirjoitettiin kirjeitä, joissa lapset kertoivat miten kilttejä olivat olleet ja toivoivat lapselta terveyttä, onnea ja varmaan niitä lelujakin.


Babbo Natale

Nykyään italialaiset lapset kirjoittavat kirjeensä joulupukille (Babbo Natale), jonka he uskovat asuvan Rovaniemellä. Sisilialainen Italian opettajamme toimii sukulaislastensa kirjeiden viejänä, sillä tokihan hän tuntee joulupukin, asuuhan hän Suomessa. Aikana ennen joulupukkia sisilialaiset lapset saivat joululahjat jo 2.11. vietettävänä Kuolleiden muistopäivänä. Tuolloin lahjojen antajina toimivat kuolleet läheiset, mikä vahvisti lasten hyviä muistoja poisnukkuneista läheisistä. Pohjois-Italiassa sen sijaan lahjat antoi noita Loppiaisena.



Il baccala

Jouluaatto ei ole italialaisille yhtä tärkeä kuin meille. Silloin ollaan vielä aamupäivällä töissä ja iltapäivällä aletaan laittaa ruokaa koko suvulle, ystäville ja muille, joita italialaiset kutsuvat perheekseen (la famiglia). Pöydän ääreen kokoonnutaan vasta klo 20-21 ja jouluruoka vaihtelee hieman alueittain. Sisiliassa syödään il baccalá, eli lipeäkalaa, joka leivitetään jauhoilla ja paistetaan pannulla oliiviöljyssä. Kalalle tehdään kastike punaviinistä, oliiveista yms. tai se voidaan lisätä salaattiin. Lipeäkala on kuulemma näin valmistettuna todella hyvää, eikä vastaa yhtään suomalaisten ällöämää mielikuvaa lipeäkalasta. Kalan lisäksi jouluaattona pöytään kannetaan artisokkaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, juustoja yms. pientä naposteltavaa.



il Panettone


il Pandoro

Jälkiruokana tarjoillaan sokerikakkuja, joista il Panettone sisältää rusinoita sekä kuivattuja hedelmiä ja il Pandoro on simppelimpi versio ilman täytteitä. Kakkujen kanssa juodaan kuohuviiniä (lo spumante) ja kun vieraat ovat lähteneet, voi kakkupalaa kastaa kuohuviiniin tai aamulla cappuccinoon. Tätä ei kuitenkaan tehdä vieraiden läsnäollessa vaan dippaaminen suoritetaan salaa omassa rauhassa keittiön suojissa.

Jouluaattona keskiyöllä uskonnolliset perheet lähtevät kirkkoon joulumessuun. Ei-niin-uskonnolliset pysyvät kotona juomassa kuohuviiniä ja avaamassa lahjoja. Uskonnollisissa perheissä lahjat avataan vasta joulupäivän aamuna.



il pranzo di Natale

Joulupäivä, eli il giorno di Natale, on italialaisille tärkeämpi päivä kuin jouluaatto (la vigilia di Natale). Tuolloin valmistetaan uudet ruoat ja perheen (eli italialaisittain koko suvun ja kavereiden) kera nautitaan joululounas (il pranzo di Natale). Tarjolla on antipastoja, pastaa, lihaa (esimerkiksi lammasta) ja jälkiruoaksi niitä samoja kuivakakkuja kuin aattonakin. Jälkiruoan kanssa nautitaan jälleen kuohuviiniä.



La Tombola

Iltapäivällä pelataan koko 20-30 hengen porukalla erilaisia pelejä. Perinteinen italialainen joulupeli on bingon tapainen La Tombola. Tapaninpäivänä eli Santo Stefanona italialaiset ovat saaneet tarpeekseen ruoan valmistamisesta ja syövät usein ravintolassa. Seuraavaksi Italiassa valmistaudutaan uuteenvuoteen ja Loppiaiseen ja kyllä vain, niistäkin tulee sitten aikanaan vielä oma postauksensa.

Tunnisteet: ,

7 kommenttia:

Blogger Anna kirjoitti...

Hauska postaus! :)

8. joulukuuta 2011 klo 19.19  
Anonymous Sirkkutäti kirjoitti...

Kyllä, täällä ilmoittautuu toinen Italia-fani (ja Ranska-fani myös) ja juuri noiden kansojen joulukin kiinnostaa. Itse en perusta suomalaisista jouluruuista (paitsi lanttulaatikosta!) vaan meillä syödään joka joulu jotain uutta, ja herkutellaan esim. hyvillä juustoilla, vihanneksilla, kalaruuilla, ja lihana joko lammasta tai vastaavaa. Haaveilen joskus pääseväni joko Italiaan tai Ranskaan jouluksi, ja haluaisin omaan kotiin tuollaisen seimen! Bon appétit! vaan sinnekin.

9. joulukuuta 2011 klo 8.32  
Blogger Martina kirjoitti...

Tämä postaus kuuluu sarjaan "Ei-niin-kovin-ruoka-aiheinen" -juttu, mutta eihän tämä olekaan ihan täysiverinen ruokablogi. Ajattelin, että italialainen joulu voisi kiinnostaa muitakin, sillä itsehän suorastaan imin kaiken tiedon mitä opettajani suustaan putkautti. Kiva siis jos tykkäsitte!

Uudestavuodesta ja Loppiaisesta on tosiaan tulossa samantapainen postaus, jossa valotetaan lisää italialaisten hassuja perinteitä ja tapoja.

Ja hei, mulla oli joskus Tiimarista ostettu seimijoulukalenteri, jossa luukkujen takaa löytyi joka päivä uusi hahmo lisättäväksi pahvista taiteltuun taustaan. Oma suosikkini oli söpö aasi ja jouluaattona tuli tietenkin Jeesus-lapsi. Se oli tosi kiva, löytyisiköhän niitä sieltä tänäkin vuonna?

9. joulukuuta 2011 klo 9.21  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Täällä yks Italia-fani kans joka ahmi tämän postauksen. Ihan mieletön! Seuraavia odotellessa ;)

10. joulukuuta 2011 klo 14.36  
Blogger Martina kirjoitti...

Jee, lisää Italia-faneja! Seuraava Italia-postaus on näillä näkymin odotettavissa joulun välipäivinä. :)

12. joulukuuta 2011 klo 9.27  
Blogger Anita kirjoitti...

Kiitos Italia-postauksista!
Minulla, Italia-fanilla, on Italia-blogi. Käykää katsomassa. Osoitetta saa mielellään jakaa eteenpäin muille Italia-faneille.

Benvenuti a tutti!

http://anita-italia.blogspot.com/

3. tammikuuta 2012 klo 1.16  
Blogger Martina kirjoitti...

Kiitos Anita vinkistä, tämä Italia-fani aikoo kahlata blogisi läpi! :)

3. tammikuuta 2012 klo 8.04  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu