Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Sipulilililihapullat ja muut arki-illan kaverit

keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Sipulilililihapullat ja muut arki-illan kaverit

Jotkut jatkavat lihapullataikinaansa korppujauhoilla, mutta keltaisessa keittiössä jauhot jätetään suosiolla väliin (sillä kun syödään lihaa, on sen oltava lihaa) ja jauhelihaa jatketaan sipulilla, yleensä melko suurella määrällä sitä. Koska en laita suolaa oikeastaan mihinkään ruokaani, käytän mausteita sitäkin enemmän. Tälläkin kertaa pyörittelin hieman mausteisemman puoleisia lihapullia.


Kun he olivat vielä pyöreitä..

Martinan sipulilihapulliin tarvitset:

- jauhelihaa (koko hela paketti)
- sipulia (uksi iso tai kaksi pieni)
- kansmuns (on yhtä kuin kananmuna)
- valkosipuli-chilikastiketta (oisko lurahtanu noin ruokalusikallinen?)
- teelusikallinen Jim Beam hot saucea (ei oo pakko jos ei taho tai ei omista)
- cayanne-, valko- ja mustapippuria. Paljon. Mutta ei liikaa.

Mörssää kaikki ainekset sekaisin, tee mössöstä palleroita, työnnä pallerot noin 200 asteiseen uuniin (mielellään pellin ja leivinpaperin päälle) ja ota pois kun lihapullat ovat valmiilta, eli kun he ovat ruskeita ja maistuvat oikealta. Minä ainakin napsin yhden pullan koemaistamismielessä suoraan uunista suuhuni. Oli poppaa, muista puhaltaa ettei kieli pala.



Lihapullien kaverina uunissa kypsyivät myös bataatti- ja perunalohkot, joihin tarvitset:


- bataatin (on muuten veikeän kokoinen muhku tämä kaveri)
- perunaa niin että lohkoja on suunnilleen saman verran kuin bataattiakin (minulla taisi olla viisi keskikokoista pottua)
- öljyä
- pippurisekoitusta
- grillaus- ja yleismaustetta

Kuori ja lohko perunat ja bataatti. Heitä kulhoon, lorauta vähän öljyä päälle ja viskaa mausteet sekaan. Heiluttele kulhoa niin että jokainen peruna- ja bataattiviipaleesi pääsee osalliseksi öljyn ravitsevan limaisesta vaikutuksesta. Mausteet sekoittuvat pintaan siinä sivussa. Kaada lohkot uunivuokaan ja päräytä 200 asteiseen uuniin vajaaksi tunniksi, tai siihen asti kunnes lohkot ovat valmiita. Kypsymisaika riippuu kovasti lohkojesi koosta (koolla siis on väliä, vaikka pikku-Mikko muuta väittäisikin) ja hieman myös uunisi ominaisuuksista. Kai. En tosin tunne kuin oman uunini, joten paha se on sinun uunistasi mennä mitään väittämään.

Jotta ateria olisi täydellinen, tai edes yrittäisi noin niin kuin muodollisesti olla, värkkäsin uunikavereita odotellessani pannulla pippurisen kastikkeen. Kapriskastikkeeseeni tuli fifty-sixty lihalientä ja ruokakermaa. Sekaan piilotin teelusikallisen dijon-sinappia, musta- ja valkopippuria (tää oli pippuripäivä, päivä joka muistetaaaan) sekä kastikkeen keityttyä (taas näitä vaikeita sanamuotoja..) kokoon vajaan kourallisen kapriksia, sillä olen nähnyt Food Clubin poikienkin tekevän niin. Hyvää tuli, vaikka ihan itse maistoinkin.

Turha etsiä tästä kapriksia, sillä he olivat kuvaushetkellä vielä purkissa

Aki Sirkesalo on laulanut pikkusormen lisäksi myös muun muassa arjesta ja arki-illasta. Laitankin tähän Akin muistoksi muutaman rivin eräästä herran biisistä, olkoonkin että arki on melko kaukana Thaimaan aalloista / Aki on melko kaukana Thaimaan aalloilla.

"Hei, tänä yönä sulan sinuun kii.
Ei, en aio vatvoa mun ongelmii.
Mä tiedän, että arki painaa.
Mutta silti vähän lämpöäs lainaa.
Ei se haittaa, jos hetki vielä valvotaan.
Jos odotat aikaa, parempaa aikaa
odotat seuraavaan elämään."
(Aki Sirkesalo - Parempaa aikaa)

Tunnisteet: , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu