Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Scaloppine al limone

sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Scaloppine al limoneOlen lukenut innoissani viimeisten viikkojen ajan syntymäpäivälahjaksi saamaani Culinaria Italia -kirjaa. Osa resepteistä on arvatenkin hieman erikoisia tai tuntuvat minun taidoilleni liian vaikeilta valmistaa. Lombardian kohdalta löysin kuitenkin aivan ihanan kuuloisen ja yksinkertaisen sitruunaleikkeen, scaloppine al limonen, joka tosin ei ollut keltaisessa keittiössä vasikkaa (=scaloppine) vaan porsaan leikettä. Tätä oli pakko kokeilla heti. Otapa sinäkin ylös seuraava kauppalista:

- 2-4 vasikanleikettä
- 2 sitruunaa
- valkopippuria
- 6 rkl oliiviöljyä
- suolaa

Homma alkaa pihvien nuijimisella sekä marinadin valmistamisella. Keltaisessa keittiössä pihvejä hakattiin vasaralla, sillä eipä tarttunut lihanuijaa mukaan viime viikkoiselta Ikean reissulta, vaikka se olisi ollut väline, jonka ihan oikeasti tarvitsisin. Kaikkea muuta sen sijaan lensi ostoskoriin, mutta eipä niistä tällä kertaa enempää, sillä nyt tehdään marinadia.Marinadiin tarvitset yhden sitruunan mehun puristettuna ja kuoren raastettuna, 4 ruokalusikallista öljyä sekä valkopippuria. Laita pihvisi marinadiin lillumaan ja koita malttaa antaa olla jääkaapissa vähintään tunnin verran. Keltaisessa keittiössä possu aloitti marinoitumisensa jo aamulla, joten puolisen päivää leikkeilläni vierähti sitruunaisessa syleilyssä. Kääntelin pihvejäni välillä, ja voi luoja miten ihana tuoksu marinadista tulvahtikaan keittiöni ilmaa sulostuttamaan. Sitruuna on ehdottomasti yksi lempiruokatuoksuistani!

Kun et enää malta odottaa, kuumenna pari ruokalusikallista öljyä pannulla kuumaksi ja laita ylimääräiset marinadit pois valuttaneet pihvit paistumaan. Varo roiskeita, sillä minun porsaani ainakin räiskyi ja rätisi pannulla oikein urakalla. Kun piffit ovat valmiit, ota ne sivuun ja kaada marinadin jämät pannulle. Lisää joukkoon toisen sitruunan mehu sekä halutessasi hieman lisää valkopippuria sekä suolaa. Minä en yleensä lisää mihinkään ruokaani suolaa, joten korvasin sen kapriksilla, jotka ovatkin erittäin vähäsuolaisia kavereita, kröhöhömm..

Kun kastike on kiehahtanut, laita leikkeet tarvittaessa hetkeksi mukaan pannulle kuumenemaan uudestaan. Jos pihvisi eivät ehtineet jäähtyä liikaa, kaada kastike suoraan niiden päälle ja tarjoile heti. Viimeiset kaksi sanaa ovat kylläkin turhat, sillä veikkaan ettet malta olla syömättä leikkeitäsi än yy tee nyt!Lisukkeeksi sitruunasioilleni paistoin uunissa hasselbackan perunoita sekä paprikan paloja. Jotakin tuoretta rehuakin heitin lautasen reunalle, sekä aah niin ihania paahdettuja pinjansiemeniä. Nam. Hasselbackan perunat kuuluivat muksuna lemppariruokiini (toisaalta mikäpä nyt ei olisi kuulunut, olin aika kova maistelemaan jo pienenä..), ja niihinhän tarvitset:

- perunaa
- ölööjyvä
- korppujauhoja
- grillimaustetta, tai ihan mitä vaan haluat
- juustoraastetta (tätä ei löytynyt kaapistani tällä kertaa, mutta ilmankin pärjäsi)

Kuori potut, halkaise ne pitkittäin, laita leikkuupinta alaspäin (tai toisinkin päin voit yrittää, jos luulet saavasi sen pysymään pystyssä) ja viiltele perunaa kuin pahinkin teiniangstaaja konsanaan. Älä tee viiltoja kuitenkaan pohjaan asti, sillä muuten perunasi kuolee, eli menee palasiksi. Aivan kuten teiniangstaajakin pahimmassa tapauksessa.


Sivelehivele perunoiden pinnalle öljyä, grillimaustetta sekä korppujauhoja ja laita uuniin. Juustoraasteen vuoro on kun perunat ovat seitsemää viiva kymmentä vaille valmiit, ei aikaisemmin, sillä muuten juusto voi palaa pahaksi.

En taaskaan muista missä asteessa perunoitani kärtsäsin ja kuinka kauan, mutta kokeilemalla se selviää. Osaat kyllä tunnistaa valmiin perunan kunhan vaan muistat käydä kurkkimassa sitä välillä. Äläkä vaan laita silmiäsi hetkeksi kiinni ruoan ollessa uunissa, ettei käy samoin kuin eräälle Volgan väsyttämälle pizzanpaistajalle baari-illan jälkeen. Voitte arvata mitä tapahtui.. Onneksi on palohälytin keksitty ja patterikaan ei ollut lopussa.

"I wonder how I wonder why
Yesterday you told me 'bout the blue blue sky
And all that I can see is just a yellow lemon-tree
I'm turning my head up and down
I'm turning turning turning turning turning around
And all that I can see is just a yellow lemon-tree"
(Fool's Garden - Lemon tree)

Tunnisteet: , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu