Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Matka maapallon ympäri

torstai 12. tammikuuta 2012

Matka maapallon ympäri

Uudenvuoden aattona päätimme möllöttää ihan vaan kaksistaan kotona, vaikka erilaisia pirskeitäkin olisi ollut tarjolla. Taloprojektin aiheuttamien kiireiden ja stressin takia ajattelimme, että on parempi ottaa vaan ihan iisisti, syödä hyvin ja olla tekemättä mitään. Henkalle uudeksivuodeksi pamahtaneet työvuorotkaan eivät varsinaisesti rohkaisseet lähtemään bilelinjalle, joten vietimme tämän(kin) vuoden viimeisen illan kotisohvalla.

Koska minä tykkään suunnitella ja järkätä kaikenlaista, päätin lievittää matkakuumettamme tarjoilemalla miehelleni makumatkan maapallon ympäri vuoden viimeisenä päivänä. Suunnittelin reittiä hartaasti ja listasin paperille erilaisia menu-vaihtoehtoja, maita ja ruokia jotka halusin ottaa mukaan uudenvuoden aaton matkalle. Vihdoin sain hahmoteltua järkevähkön menun, kipitin kauppaan ja aloin kokata.



Kun herraseni sitten saapui töistä kotiin, pukeuduimme punaiseen ja lähdimme matkaan. Hilppaisimme ensin rajan yli Venäjälle, jossa nautimme perinteisen venäläisen alkuruoan, joka sisältää suolakurkkua, hunajaa ja smetanaa. Yhdistelmä saattaa kuulostaa hieman erikoiselta, mutta toimii kuin venäläinen vodka. Vodkasta puheen ollen, kävimme itänaapurissa ollessamme pikaisesti myös Puolan puolella maistamassa snapsilasilliset biisoninruoholla maustettua vodkaa.







Seuraavaksi matkasimme Ranskaan nauttimaan patonkia ja sulaa Brie-juustoa. Sulan valkohomejuuston reseptin bongasin jo vuosia sitten jostakin blogista, mutta onnistuin unohtamaan sen (miten on mahdollista että unohdan juuston!), kunnes Kälyn eli Hulin blogia lukiessani törmäsin siihen uudestaan. Ja nyt sitä oli kokeiltava. Hulin blogin mukaan herkkuun on törmätty myös Saksassa, joten saatoimme olla Ranskan sijaan myös siellä. Puolalainen vodka taisi saada suuntavaistomme pahan kerran sekaisin kun emme enää tienneet missä olimme. No Euroopassa kuitenkin, vielä toistaiseksi.

Valkohomejuusto sulatetaan näin:
Tyrkkää juusto 200-asteiseen uuniin noin kymmeneksi minuutiksi, tai kunnes juusto näyttää hyllyvän höllyvän sulalta. Riko juuston pinta tekemällä siihen viiltoja vaikkapa ristikon muotoon ja laita se vielä hetkeksi uuniin. Tarjoile kuuma juusto heti vaalean leivän kanssa, mutta varo: Se on hieman poppaa juuri uunista tultuaan.

Mikä kuva ei kuulu joukkoon..?


Seuraavaksi halusimme johonkin lämpimään ja otimme lennon Intiaan. Matkalla pidimme hauskaa Lauri Tähkän kustannuksella (älkää kysykö..) ja perille laskeutuessamme kipitimme heti ruokapöytään nauttimaan mausteisesta kana-kukkakaalicurrysta basmatiriisin kera (ohje tulee myöhemmin). Intian kuumissa tunnelmissa vietimme tovin jos toisenkin, sillä herkut alkoivat jo painaa masuissamme ja oli pienen tauon paikka.

Heja Sverige!


Emme kuitenkaan malttaneet taukoilla kovin pitkään, sillä paloin halusta viedä Henkan hänen eniten kaipaamaansa kaupunkiin, eli New Yorkiin. Teimme matkalla välilaskun Ruotsissa, jossa hörppäsimme naamaamme mukilliset glögiä, ja jatkoimme matkaamme kohti juustokakkujen luvattua kaupunkia. Lusikoimme reilut viipaleet New York Cheesecakea (tämäkin ohje tulleepi myöhemmin..) naamariin ja suuntasimme Times Squarelle ottamaan vastaan vuosi 2012.


Matkamme ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan reissasimme vielä Meksikoon syömään nachoja, salsaa, guacamolea ja quesoa. Tarkoituksena oli myös palata koti-Suomeen Fazerin suklaan luo, mutta makumatka oli niin antoisa, että päätimmekin jäädä sulattelemaan ruokia Meksikon auringon alle. Fazerin suklaata ehtii syödä myöhemminkin ja kerrankos sitä missaa paluulennon Suomeen jäädäkseen nautiskelemaan meksikolaisista tunnelmista.

Tunnisteet: , ,

4 kommenttia:

Blogger Piparipulla kirjoitti...

Teidän makumatka ympäri maailmaa on hauskaa ja mielenkiintoista! Minun pitää kokeilla ensi vuonna ;)

12. tammikuuta 2012 klo 15.14  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

no todellakin kysytään ;) miksi ja miten ihmeessä Lauri?? Ja kyllä todella hauska idea toi makumatka. Sinä se jaksat. Huippua!
Juustokakun reseptiä tosiaan odotellaan.. näyttää todella hyvältä.

P

13. tammikuuta 2012 klo 17.26  
Blogger Anna kirjoitti...

Ooh, ihana idea!

13. tammikuuta 2012 klo 20.10  
Blogger Martina kirjoitti...

Tätä olikin tosi hauska suunnitella ja toteuttaa. Eikä jäänyt varmasti viimeiseksi kerraksi kun meillä makumatkaillaan maailman ympäri. :) Hehee, Lauri Tähkä...mitenköhän mä tän selittäisin..? Ei sitä varmaan voi edes selittää kunnolla, kunhan ollaan joskus väsyneinä revitty huumoria tosta kyseisestä ilmeestä, mikä herra Tähkällä on tossa kuvassakin. :)

19. tammikuuta 2012 klo 7.54  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu