Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Jamien sienirisotto

perjantai 10. joulukuuta 2010

Jamien sienirisotto



Jamie Oliverin ylistys jatkukoon. Tällä kertaa touhusin erään lauantai-illan ratoksi keltaisessa keittiössä sienirisottoa, joka sai jo pelkillä tuoksuillaan polveni veteliksi. Valmis tuotos oli niin makoisaa etten kohta enää suostu tekemään muita kuin Jamien ruokia.

Lauantai-iltaan risoton tekeminen sopii erinomaisesti, sillä ruoanlaiton alkuvaiheessa pitää avata viinipullo ja lorauttaa pari desiä valkkaria keitokseen. Ja voi että, nyt kun tämä viinipullo on kerran avattu niin pitäähän sen sisältö juoda pois. Kiireettömän risoton hämmentelyn ohessa lasillinen valkoviiniä maistuikin paremmin kuin hyvin ja loput viinit säästin itselleni ruokajuomaksi. Ukkelikin oli illan omilla teillään, joten meitä oli vain minä, Jamie ja risotto. Ja risottohan syntyi näin:

4-6 annosta

- 1,5 litraa kanalientä
- kourallinen kuivattuja herkkutatteja (mulla oli isiltä saatuja orakkaita)
- oliiviöljyä
- sipuli
- 2 sellerinvartta
- 400 g risottoriisiä
- 1,5 dl valkoviiniä tai vermuttia
- suolaa ja pippuria
- 4 suurta kourallista tuoreita sieniä (Mieluiten mitä tahansa muita kuin herkkusieniä. Mulla oli portobelloa ja se oli nam.)
- muutama tuoreen persiljan (tai kirvelin tai rakuunan) oksa
- 1 sitruunan mehu
- 25 g voita
- 2 kourallista parmesaania

Laita kanaliemi kuumenemaan. Samalla voit laittaa kuivatut sienet likoamaan pieneen kulhoon, jossa on vettä. Pilko sipuli ja selleri pieniksi paloiksi ja kuullota niitä öljyssä ainakin 10 minuuttia, niin että ne ovat hieman läpikuultavia. Lisää pannulle vähän lämpöä ja heitä riisi sekaan. Sitten on vuorossa parhaan tuoksuinen vaihe, sillä pannulle lisätään viini. Tuoksuttele ihania aromeita rauhassa, sillä nyt ei voi muuta kuin odotella, että viini on imeytynyt.



Lisää pannulle seuraavaksi kuivatut sienet ja niiden makuja imenyt liotusneste sekä ensimmäinen kauhallinen lämmittämääsi kanalientä. Lisäile lientä kauha kerrallaan aina kun edellinen on imeytynyt riisiin melkein kokonaan. Maistele samalla valkoviiniä ja nauti rauhallisesta tekemistä.

Liemen lisäilyn loppuvaiheilla voit alkaa pilkkoa tuoreita sieniä ja paahtaa ne kuumalla kuivalla pannulla. Kun sienet ovat paahtumassa voit pilkkoa persiljan. Sekoita persilja, paahdetut sienet sekä sitruunan mehu toisiinsa. Itse lisäsin vielä hieman mustapippuriakin, vaikkei Jamie niin käskenytkään. Hyvin toimi.



Kun olet imeyttänyt kaiken kanaliemen risottoon, ota pannu pois liedeltä ja sekoita risoton joukkoon voi sekä parmesaani. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna risoton levätä kannen alla 3 minuuttia, vaikka tiedän kyllä, että sitä tekisi mieli alkaa hotkia heti paikalla.

Annostele lautaselle risottoa, sieniä sekä parmesaania ja kruunaa koko komeus vielä Jamie Olivermaisella lorauksella oliiviöljyä. Kaada itsellesi lasi valkkaria ja nautiskele ruoasta kaikessa rauhassa. Ihan törkeän hyvää!


Tunnisteet: ,

8 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hei jee, että olit testannut tätä! Mä oon pitkään miettinyt, et kokeilisin Jamien sienirisottoa (yleensä teen kaikki risotot ilman ohjetta fiilispohjalta) ja tän postauksen jälkeen on kyllä pakko kokeilla!

TGIF!

10. joulukuuta 2010 klo 12.56  
Blogger Martina kirjoitti...

TGIF todellakin! On tätä taas odotettukin. :)

Kannattaa ihmeessä kokeilla Jamien sienirisottoa! Se on niin hyvää ettei mulla riitä sanat kehumaan sitä tarpeeksi. Ainoa vaan ettei sen jälkeen mikään muu risotto välttämättä enää kelpaakaan, sillä Jamien risotto on yksinkertaisesti parasta ikinä.

10. joulukuuta 2010 klo 13.32  
Blogger Maireanna kirjoitti...

Joo, Jamien sapuskaohjeet yleensäkkin ovat NIIN herkullisia että! Olen monta kopsannut ohjelman tiimellyksessä, ja
sillä fiiliksellä kun tekee ruokaa, se on taatusti hyvää. Tuo risotto ei minulla ollutkaan, joten taas luvassa antoisa hetki keittiössä hellan ääressä.

10. joulukuuta 2010 klo 14.46  
Blogger Martina kirjoitti...

Jamie on paras. Saas nähdä milloin olen kokannut koko Jamien kotona -kirjan läpi. :)

10. joulukuuta 2010 klo 16.28  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sairaan hyvää! Itse käytin tuoreita suppiksia ja kuivattua mustaa torviseintä.
-Sartza-

22. syyskuuta 2011 klo 19.13  
Blogger Martina kirjoitti...

Tää on vaan niin hyvää! Oikeasti varmasti yksi parhaista resepteistä joita blogistani löytyy. Ja toimii varmasti noilla sinunkin valitsemillasi sienillä.

23. syyskuuta 2011 klo 15.53  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

On erinomaisen hyvää myös purkkisekasienillä (Sauvo) ja tuoreilla herkkusienillä. Tuoretta Timjamia sekaan.

10. joulukuuta 2011 klo 17.21  
Blogger Martina kirjoitti...

Timjami ja sienet ovat kyllä herkullinen yhdistelmä!

12. joulukuuta 2011 klo 9.28  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu