Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Vantaa puree!

perjantai 19. marraskuuta 2010

Vantaa puree!

Tämän vuoden Kuorosota on ehkä jännittävin ikinä, sillä Vantaan kuorossa laulaa oma sankarimme Vilukissa. Tuntuu hassulta katsoa kaveria telkkarista, ettekä uskokaan mitä ylpeyden tunteita olen kokenut katsellessani kun lapsuudenystävä esiintyy niin hienosti muun kuoron mukana. Ihan kuin katselisi oman lapsen koulun joulujuhlaesitystä (tai ainakin luulisin että se voisi tuntua samalta). Jännityskin on sunnuntaisin (ja itseasiassa myös koko viikon ennen sitä) aivan omaa luokkaansa, ja onhan minun toki pitänyt osallistua ensimmäistä kertaa ikinä tv-ohjelman äänestykseen lähettämällä Meijun kuorolle satamiljoona äänestystekstaria.

(Ja nyt kukaan ei paljasta ettei tämä oikeasti ole ensimmäinen äänestyskertani, vaan olen äänestänyt kerran Idolsissakin. Eikä ainakaan sitä saa paljastaa, että äänestin tuolloin Antti Tuiskua. Sen paljastuminen olisi nimittäin todella noloa.)

Ensimmäistä Kuorosota-lähetystä katseltiin kotisohvalla Ukkelin, Insinöörin, Kälyn ja Kodan kanssa, vaikka lippu live-yleisöönkin olisi järjestynyt. Koska saimme kylään vieraita, sain taas hyvän tekosyyn väkertää pientä purtavaa. Tällä kertaa pöytään kannettiin Hei me leivotaan! -sivuston grahamsämpylöitä sekä kaupan uunivalmiita sämpylöitä, jotka olivat varalla jos leipomukseni olisi epäonnistunut (ei olisi ensimmäinen kerta). Sämpylöiden päälle heivattiin omatekemiäni levitteitä, kalkkunametukkaa sekä gouda-juustoa ja jälkkäriksi napsimme kulhoista suklaarakeita sekä ihania täytevaahtokarkkeja. Juomana oli kivennäisvettä sekä pommacia. Ja telkkarissa laulettiin waka waka.



Sämpylät (10-15 kpl) tehdään näin:

- 2,5 dl vettä (tai maitua)
- 15 g hiivaa
- 0,5 tl suolaa
- 2 rkl leipäsiirappia (tää on oikeesti ollut tosi hyvä ostos!)
- 0,5 dl öljyvä
- 1 rkl kuminaa (tai 1 rkl fenkolia tai 1 tl pomeranssinkuorta)
- 2 dl grahamjauhoja
- n. 3,5 dl vehnäjauhoja
- voiteluun vettä (tai munaa tai maitua)
- päälle seesaminsiemeniä (tai unikon- tai pellavansiemeniä)

Liuota hiiva veteen ja lisää sekaan suola, leipäsiirappi, öljy ja kumina. Kuminaa hieman kummastelin, mutta hyvin se sinne upposi. Lisäile jauhoja pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaa niin kauan, että se irtoaa kulhon reunoista. Taikina jää hieman kosteaksi ja tarttuu ällöttävästi sormiin, mutta tämä kuuluu asiaan. Peitä taikina keittiöliinalla ja anna kohota 20 minuuttia.

Tee taikinasta 10-15 palleroa ja asettele ne leivinpaperoidulle uunipellille. Peittele rakkaat sämpylän alkusi jälleen keittiöliinalla ja anna kohota tovi jos toinenkin. Minulla lepäilyyn meni puolisen tuntia. Voitele sitten sämpylät vedellä, ripottele siemenet päälle ja tyrkkää 225-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Tästä tulee hyvää, uskokaa pois. Olivat ehkä parhaita tekemiäni sämpylöitä tähän asti.



Sämpylöiden kaveriksi sekoittelin kolme margariinilevitettä: yhden valkosipulin makuisen (ylläriii!), yhden chilillä maustetun ja yhden, johon raastoin parmesaania ja pyöräytin myllystä pippurisekoitusta. Mukana menossa olivat tosiaan myös kalkkunametukka ja gouda-juusto, kuten ylempänä jo mainitsinkin. Ohjeet levitteihin kuuluvat näin:

Valkosipulilevite:

Laita kulhoon puolet voita tai margariinia ja puolet valkosipuliöljyä. Purista sekaan yksikyntinen valkosipuli (tai parikin levitteen määrästä riippuen), persiljaa, valkosipulitikkuja aka valkosipulin versoja sekä Santa Marian Garlic & Pepper -maustetta. Sekoita.

Chililevite:

Tähänkin levitteeseen tulee ensiksi puolet voita tai margariinia ja puolet öljyä. Tällä kertaa jälkimmäinen voi olla chilin makuista. Meillä oli chili-limeöljyä, joka ei mielestäni sopinut tähän ihan niin hyvin kuin olisi luullut. Ensi kerralla siis pelkkää chiliöljyä tai vaihtoehtoisesti maustamatonta versiota. Seuraavaksi levitteen sekaan lisätään oman maun mukaan paprikajauhetta, chilimaustetta, valkosipuli-chilimurskaa ja/tai muita vastaavia chilisiä juttuja, joita kotikeittiöstä löytyy. Sekoita.

Parmesaanilevite:

Otetaan jälleen puolet voita tai margariinia ja puolet öljyä (maustamatonta tällä kertaa). Raastetaan joukkoon riittävästi parmesaania (sitä saa oikeasti olla aika paljon), silputaan persiljaa ja maustetaan koko höskä vielä pippurisekoituksella. Sekoita.

Takarivissä ovat chili- ja valkosipulilevitteet, edessä taasen hengailevat parmesaanilevite ja tavallinen margariini

Neljäs levite hienossa tarjoiluastiassamme on tavallinen margariini, jonka päälle on ripoteltu pikkuhippusia merisuolaa. Ihan hienolta se siinä näyttää, mutta kukaan ei tainnut koskeakaan tylsään perusmargariiniin kun oli paljon jännempiäkin levitteitä tarjolla. Tämän kokki ottaa toki vain kohteliaisuutena.


Ja sitten jännäämään Kuorosotaa..

"Mä tahdon sinut
kuulut mun vierellein
vie sinä minut
vie koko rakkautein.
On puhe tosi
tässä ja ainiaan
siis tule kosi
missä ja milloin vaan."
Meiju Suvas - Tahdon sinut

Tunnisteet: , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu