Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Kreikkalainen ilta

torstai 14. heinäkuuta 2011

Kreikkalainen ilta


Vietimme eräänä perjantai-iltana tyttöjen kesken kreikkalaista iltaa, johon kuului yhdessä kokkaamista, syömistä, jutustelua ja sen sellaista, mitä nyt tyttöjen iltaan yleensä kuuluukin. Olin etsinyt reseptit kreikkalaista illallista varten valmiiksi ja valuttanut jogurtin, mutta muuten sapuskapuolen valmistaminen hoitui mukavasti kaikki yhes koos. Yks, kaks, koli, neli..

Yksi ruokailijoista ei syö punaista lihaa, joten moussakasta tehtiin kasvisversio. Jos olet iso lihansyöjämies, voit kuitenkin korvata soijarouheen jauhelihalla vallan mainiosti. Kyseinen lihankammoajakaveri ei lopulta päässytkään paikalle, mutta soijarouhemoussaka upposi hyvin meihin lihansyöjiinkin, ja jopa Ukkelillekin maistui kasvisversio hänen tultua myöhemmin kotiin maistelemaan rippeitä.





Kreikkalainen ilta alkoi reseptien tutkimisella, vesilasillisilla ja pienellä kokkauksen aikaisella napostelulla. Koko illan ajan tarjolla oli nimittäin dolmadeksia eli viininlehtikääryleitä, kalamata-oliiveja ja sitruunaa, joista jälkimmäisistä osa oli tarkoitettu alkuruoan päälle pirskotettavaksi.

Ja alkuruokanahan oli ihanaa paistettua halloumia rucolapedillä. Halloumi on oikeastaan kyllä alunperin Kyprokselta kotoisin, mutta eikös Kreikka ja Kypros ole aikalailla sama asia? Juu ei, mutta leikitään nyt silti että on, sillä kovin kreikkalaiselta tämä salaatti maistui:


Paistettua halloumia rucolapedillä:

- 1 rkl punaviinietikkaa / balsamicoa
- 4 rkl oliiviöljyä
- rucolaa
- halloumi-juustoa
- kananmuna
- korppu- tai vehnäjauhoja

Levittele rucola lautasille. Sekoita etikka ja oliiviöljy kulhossa ja kaada seos rucolan päälle.

Leikkaa halloumi viipaleiksi. Kieritä viipaleet ensin kananmunassa ja sitten jauhoissa. Paista viipaleita oliiviöljyssä muutama minuutti molemmilta puolilta niin, että pinta on rapea, mutta juusto on sisältä valuvaa. Tarjoile heti.

Pääruoaksi teimme jo mainitsemaani kasvismoussakaa ja täytyypä tunnustaa, että tämä oli ensikosketukseni soijarouheeseen. Ihan jees kaveri, vaikkei mielestäni ihan täysin korvaakaan jauhelihaa. Soijarouhepussi on kuitenkin kiva ruokakaapin asukki, sillä siitä saa taiottua aterian jos toisenkin ilman kauppareissua. Pitää vaan muistaa maustaa runsaalla kädellä, sillä ilman sitä rouhe ei maistu miltään. Keltaisessa keittiössä soijarouheesta on väkerretty ainakin chili con carnea ja pastaa eli makaronimössöä.




Kasvismoussaka:

- 2 munakoisoa

Soijarouhekastike:

- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 dl soijarouhetta
- vettä
- 2 rkl tomaattipyrettä
- pippurisekoitusta, paprikajauhetta

Valkokastike:

- 2 rkl voita
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 5 dl maitoa
- 2 dl juustoraastetta
- mustapippuria

Leikkaa munakoisoista viipaleita ja paista niitä pannulla niin että ne ruskettuvat. Kuivaa paistetut viipaleet talouspaperilla.

Kuullota silputtua sipulia ja pilkottuja valkosipulinkynsiä pannulla. Lisää soijarouhe ja paista hetki. Lisää vettä pienissä erissä ja jatka kunnes soijarouhe on turvonnut eikä se ime enää vettä itseensä. Mausta samalla. Lisää sitten kastikkeeseen tomaattipyre. Anna hautua miedolla lämmöllä n. 30-40 minuuttia.



Siellä ne kastikkeet pulputtaa

Kiehauta jauhot voissa, lisää maito koko ajan sekoittaen. Keitä kunnes kastike sakenee. Mausta ja sekoita juustoraaste joukkoon.

Ennen uunia

Ja uunin jälkeen

Lado voideltuun uunivuokaan ensin kerros munakoisoja ja sitten soijarouhekastiketta. Jatka näin ja jätä päällimmäiseksi munakoisokerros. Kaada päälle valkokastike ja ripottele juustoraastetta päällimmäiseksi. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Illallisen kruunasi iki-ihana Rodoksen rakkauteni, eli albaani, ei kun siis annos jogurttia ja hunajaa. Namnamnamnamnam.


Jogurttia ja hunajaa:

- maustamatonta jogurttia
- hunajaa
- pähkinöitä ja/tai marjoja

Valuta jogurtista ylimääräinen neste pois. Lorauta annoskulhojen pohjalle hunajaa ja lusikoi jogurttia päälle. Valuta päällimmäiseksi vielä runsaasti hunajaa ja tarjoile pähkinöiden sekä marjojen kanssa.

Vaikka kummastutimmekin itseämme juomalla kokkauksen aikana pelkästään vettä, avasimme toki illallisella pari viinipulloa ruokajuomaksi. Koska kyseessä oli kreikkalainen ilta, oli valkoinen viini itseoikeutetusti retsinaa ja hänen punainen kaverinsa saman merkkistä kreikkalaista punaviiniä. Ja kyllä maistui Kreikalle! Ihan kuin olisimme tehneet tuona iltana pikavisiitin Helleenien maahan.


Tunnisteet: , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu