Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Frutti, frutti, riisifrutti

torstai 7. heinäkuuta 2011

Frutti, frutti, riisifrutti



Erilaiset välipalasysteemit ovat tulleet allekirjoittaneen työhistoriassa hyvinkin tutuiksi, sillä pelkkä lounas ei yleensä riitä pitämään nälkää koko työpäivää, vaan iltapäivällä on saatava jotakin pientä purtavaa karkottamaan mahan murina. Olen ottanut tavakseni syödä työpäivänä lounaaksi salaattia ja jotakin lihaa, keittoa tai muuta kevyttä, sillä tuhdin hiilaripitoisen lounaan jälkeen tulee niin iso väsy, että lounaan jälkeiset pari työtuntia menevät haukotellessa. Kyllähän tuhdimpi annos pitäisi nälän poissa pidempään, mutta minulle sopii paremmin syödä kevyt lounas ja tarvittaessa pieni välipala iltapäivällä. Illalla ja viikonloppuna voi sitten herkutella tuhdimmin.

Lemppareimpia välipaloja ovat hedelmät ja marjat (SUKLAAPAS!!), jogurtit, rahkat ja proteiinijuomat (JA SUKLAA!!), kuivaliha, pähkinät tai ihan vaan kahvi, tee tai muu juoma, jos nälkä ei ole kova. Ja joo, suklaapatukkakin on aika kiva välipala, mutta myös sekin tuppaa väsyttämään, joten Twixiä mutustan vain erityisinä päivinä, tai jos suklaahammasta kolottaa sietämättömän kovasti. Niinä päivinä kun lähden suoraan töistä tallille, kävelen työmatkan tai tiedän muuten vaan etten pääse heti työpäivän jälkeen syömään (sillä ainahan se on mielessä: ruoka), saatan syödä välipalaksi ruisleipää tai jotakin muuta hieman täyttävämpää.

Yksi lemppareimpia välipaloja on riisifrutti, ja voi Jamie Oliver, kuinka paljon jumaloinkaan sinua kun annoit minulle ohjeen ihan ikioman kotitekoisen riisifrutin tekemiseen. Omatekoinen riisifruttijälkkäri (missä vaiheessa se muuttui välipalasta jälkkäriksi..?) on sitäpaitsi paaaaljon parempaa kuin kaupasta löytyvä teollinen mömmö (joka sekin on toki hyvää jos ei jaksa hätääntyä lisäaineista).

6-8 annokseen Jamie Oliverin riisifruttia tarvitset:

- jonkun verran marenkia (ohjeessa taisi seistä (tämän verbivalinnan myötä terveisiä ruotsin maikalle) 50 marenkia, tiedä sitten minkä kokoisista oli kyse..?)
- 1 kg mansikoita (tuoreita tai pakaste)
- 150 g sokeria (vähempikin riittää jos ei ole niin kovasti makean perään)
- 12 dl maitua (eli maitOa)
- 200 g puuroriisiä (jonka loppumisen huomasin muuten toissa viikonloppuna, kun halusin täysin järkeenkäyvästi tehdä joulupuuroa keskellä kesää. Muista siis Martina ostaa puuroriisiä!)
- 2 rkl vaniljasokeria

Heivaa mansikat ja sokeri kattilaan ja keitä niitä miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia murskaten samalla mansikat mössöksi. Kuori pintaan nousevaa vaahtoa reikäkauhalla ja viskaa se kauas poies lavuaarin uumeniin. Vaahto siis, ei kauhaa.




Laita maito, riisi ja vaniljasokeri toiseen kattilaan ja kuumenna ensin täpöllä niin että homma alkaa kiehua ja kiehuta sitten miedolla lämmöllä puolisen tuntia, tai kunnes riisi on puuromaista. Murentele marengit jossain välissä.

Kippaa kulhoon riisiä, mansikoista ja sokerista tullutta hilloa ja marenkimurua. On aika herkkua ja maistuu erittäin hyvältä myös kylmänä. Melkein jopa paremmalta kuin lämmin mömmö. Ja hei, aplodit sille, ettei tämä Jamie Oliverin resepti pääty kehotukseen lorauttaa vielä hieman oliiviöljyä päälle. Taitaa olla eka kerta (eli toisin sanoen vissiinkin eka kerta kun teen Jamien ohjeella jotakin makeaa)!

Tunnisteet: ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu