Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 This time for Africa

tiistai 28. syyskuuta 2010

This time for Africa



Olipa kerran Martina, nälkä, ruoanlaittoinspiraatio, epyktistä tuotuja mausteita, avattu wasabiputkilo sekä maku.fi -sivusto. Oli myös seuraavia raakalaisaineita:

- paketti jauhelihaa
- kaksi kananmunaa
- pippuria
- korppujauhojakin taisi olla vähäsen
- ja egyptiläistä maustesekoitusta, jonka nimestä ei ole mitään hajua

- 400 g maustamatonta jogurttia
- tuoretta korianteria
- hippunen suolaa ja toinen hippunen sokeria
- ja se avattu wasabi-putkilo jääkaapissa

- babyporkkanoita
- rakuunaa

- pari sipulia

Oli myös kamera, josta oli näyttö hajalla, joten postauksen kuvat on ottanut sokkokokkikuvaaja ilman minkäänlaista varmuutta siitä, mitä kohtaa hän oikeasti on kuvaamassa. Ei ollut helppoa se, mutta yllättävän hyviä kuvista silti tuli. Tai no hyviä ja hyviä, mutta kuvassa ainakin on ne asiat mitä niissä pitikin olla.

Sen pidemmittä puheitta tehdään ruokaa, joka tottelee nimeä egyptiläismaustetut lihapötkylät sekä wasabi-jogurttikastike. Kaverina lautasella on myös rakuunaporkkanoita ja paistettuja sipulirenkaita. Mukaan voi keittää vielä riisiäkin jos olet sitä mieltä ettei annos ole oikea annos ilman riisiä, perunaa tai pastaa. Ilman hiilarilisukettakin kuitenkin pärjää, varsinkin jos housusi ovat kesän aikana kutistuneet.

Ihan ensin laitetaan jogurtti valumaan kastiketta varten. Itse virittelen muovikulhon päälle siivilän, jossa on suodatinpussi ja suodatinpussissa on jogurttia valuttamassa turhat nesteet kulhoon. Tämä vaihe kannattaa tehdä jos käyttää tavallista tölkissä myytävää maustamatonta jogurttia, sillä se on hippasen liian notkeaa kastikkeeksi. Paksumpia Partaäijää ja Bulgarian jogurttia voi käyttää ihan sellaisenaankin. Jos joku ei tiennyt, niin Partaäijällä tarkoitan sitä muovista ämpäriä, jossa on Lindahlsin turkkilaista jogurttia ja kyljessä kuva turkkilaisesta miehestä, joka onkin kreikkalainen, ja joka on vaatinut 5 miljoonan euron korvauksia kuvansa käyttämisestä ilman lupaa. Sellainen on Partaäijä.

Kun jogurtti on valumassa tehdään taikina jauhelihapötkylöitä varten. Mörssää jauhelihan sekaan kaksi kananmunan valkuaista (tai koko kananmunan sisältö keltuaisineen jos et jaksa tehdä erottelua, ja jos housusi eivät ole kutistuneet kesän aikana) sekä riittävästi pippuria. Itse laitoin myös jotakin egyptiläistä maustetta, mutta koska kaikista keittiöistä ei varmastikaan löydy lomamatkalta raahattuja nimettömiä maustepusseja, voit tyytyä pelkkään pippuriin tai sekoittaa joukkoon lempimaustettasi. Mörssää taikinaa kunnolla, jotta ilmakuplat kaikkoavat sen sisältä ja massasta tulee tasaista. Näin pötkyläsi pysyvät varmemmin kasassa uunin armottomassa käsittelyssä.



Muotoile jauhelihasta pötkylöitä ja ripottele niiden päälle korppujauhoja (jota voi sekoittaa halutessaan myös taikinaan) sekä pippuria tai muuta maustetta. Minä laitoin pötkylöiden päälle myös hieman kuivattua valkosipulia, mutta sen voi jättää poiskin jos haluaa. Työnnä pötkylät uuniin ja ota ne sieltä pois kun ruskettuneet rassukat näyttävät valmiilta.

Ota valutettu jogurttisi esiin ja sekoita sen joukkoon korianteria, wasabia sekä teelusikan kärjellinen suolaa ja toinen kärjellinen sokeria. Wasabia voit laittaa noin pari teelusikallista, vaikka minä laitoinkin enemmän. Me nääs rrrrakastamme wasabia. Korianterinkin kanssa kannattaa olla varovainen, sillä sen persoonallinen maku ei ole kaikkien mieleen. Itse en ole suurin korianterin ystävä, mutta laitoin sitä ainakin kolmasosan kaupassa myytävästä puskasta ja lopputulos oli mieluinen.


Laita kastike jääkaappiin maustumaan siksi aikaa kun pötkylät kypsyvät uunissa ja paistat sipulista leikattuja renkaita pannulla. Sipulirenkaiden paistamisen lisäksi tässä välissä kannattaa myös sulattaa pakasteporkkanat ja lisätä niiden sekaan rakuunaa. Pieni loraus öljyä tai jopa hunajaa lisää rakuunaporkkanoiden maukkautta entisestään.


Kerää lautasellesi valmiita jauhelihapötkylöitä, porkkanoita sekä paljon sipulia, ja lorauta viereen kunnon kasa jogurttikastiketta (muista ottaa myös riisiä jos keitit sitä). Vie lautanen pöytään ja jammaile matkalla Shakiran biisin tahdissa. Tsamina mina eh eh, Waka waka eh eh.. Jos et kaatanut lautasta ruokineen lattialle afrikkalaisbiittien tahdissa heiluessasi voit myös syödä aikaansaannoksesi. Muussa tapauksessa jatka jammailua. Tsamina mina zangalewa (kuka nää sanat keksi?), This time for Africa.

Tunnisteet: ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu