Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Peitetty piirakka

sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Peitetty piirakka



Peitettyä piirakkaa kokkailin ensimmäisen kerran helatorstaina, sillä pitihän maailman turhin arkipyhä käyttää hyödyksi ja testailla kaikessa rauhassa jotakin uutta ja hyvää. Sama piirakka lyötiin pöytään myös Euroviisu-iltana ja kovasti keräsi torttu kehuja kanssaruokailijoilta. Ja onkos tuo nyt ylläri: Mikä tahansa missä on prosciuttoa ja juustoa on väkisinkin herkullista.



Piirakka on valmispohjineen mukavan helppo tarjottava ja syntyy tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Peitetty piirakka sopii ruokaisuutensa vuoksi vaikkapa lounasevääksikin silloin kun vakkari lounaskaveri viettää vapaapäivää, eikä huvita yksin lähteä sompailemaan Pikku-Roban lähistön lounaspaikkoihin. Piirakka on myös raikas ja se maistuu kylmänä sekä kuumana, joten mikäs sinua nyt enää estäisi kokeilemasta? Niinpä. Kato mä tein sulle kauppalistankin valmiiksi:

- Valmis ruistaikinapohja
- Pari pussia juustoraastetta. Toinen voi olla vahvemman makuinen ja toinen miedompi.
- Sipulia (1-3)
- Paprikaa (1-2)
- Munaa (2 kpl) ja maitoa (loraus, eli ehkä noin desin verran), joista tulee yhdessä munamaitoa
- Mausteita (pippuria, chiliä, chimichurria tai mikä nyt sattuu miellyttämään)
- Salaattisekoitus (esim. Napolitana Mix) tai rucolaa ja lollo rossoa/jääsalaattia
- Prosciuttoa (6-8 siipaletta)
- Auringonkukansiemeniä silleen sopivasti
- Tilkka öljyä tai voita



Voitele piirakkavuoka ja levitä sulanut valmistaikina vuokaan. Tee kunnon reunat. Pistele taikinaan reikiä haarukalla ja tyrkkää vuoka taikinoineen 200-asteiseen uuniin 10-15 minuutiksi. Taikinan esikypsyessä uunissa voit pilkkoa täytteeksi sipulia ja paprikaa. Ota myös juustoraasteet esille ja sekoita munamaito valmiiksi.

Levitä vuokaan taikinan päälle ensin kerros (vahvempaa) juustoa. Heittele juuston päälle sipulit ja paprikat, väliin voi jemmailla juustoa jos tahtoo. Tyyli on vapaa. Mausteet sekoitetaan munamaitoon ja maitomuna lorautetaan tasaisesti vuokaan täytteiden päälle. Pinnalle levitetään loppu juustoraaste, jota saa olla reilusti. Piirakka kypsyy uunissa 15-20 minuuttia.



Sitten seuraa se peittelyvaihe, eli vaihe, josta peitetty piirakka on saanut nimensä. Piirakan päälle levitetään nimittäin ensin salaatti, jota voi raikastaa hieman sitruunamehulla ja sitten prosciutto-siivut. Ja niin se meni piiloon. Huuda kukkuu!

Salaatin ja kinkun voi tarjota myös erillisistä kulhoista, joista syöminkeihin osallistuvat kaverit voivat napata niitä lautaselle oman piirakkapalansa päälle. Tämä on hyvä vinkki varsinkin silloin kun piirakka on kuuma ja/tai se joutuu hengailemaan useamman tovin pöydässä, jolloin piirakan päällä oleva salaatti pehmenee, lämpenee ja lörtsähtää helposti. Terveysintoilijat (eli toisin sanoen tytöt) ripottelevat annoksen päälle vielä auringonkukansiemeniä samalla kun miehet kummastelevat touhua vieressä. Höh, eihän siemeniä syö kuin pikkulinnut.

Tunnisteet: , ,

2 kommenttia:

Blogger Merituuli kirjoitti...

mä odotin että peitetty piirakka on sellainen mummo ankan taikinaan peitetty makea piias (joka viilenee ikkunalaudalla), mutta homma olikin jotain muuta. herkulta vaikuttaa, nam!

13. kesäkuuta 2010 klo 20.50  
Blogger Martina kirjoitti...

Tää olikin vähän tämmönen huijari peitetty piirakka. :)

28. kesäkuuta 2010 klo 13.04  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu