Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 D niin kuin D-vitamiini

tiistai 18. toukokuuta 2010

D niin kuin D-vitamiini




Aakkossarja jatkuu! Nyt on päästy jo (vasta) D-kirjaimeen asti, ja tätä joutui jopa hetken pohtimaan, sillä D:hen ei ollut yhtä ilmiselvää meikäläiselle mieleistä ruokajuttua kuin A:han (aamiainen), B:hen (banaani) tai C:hen (chili).

Aakkosista puheenollen viihdytimme itseämme Egyptin lomallamme ikivanhalla aakkosleikillä, jossa on tarkoitus keksiä jokaisella aakkosella alkava maa, kaupunki, automerkki, elokuva, tv-sarja, tuotemerkki tms. Leikki oli yllättävän mukavaa ajanvietettä drinkkiä siemaillessa, ja vaikka homma kuulostaa helpolta, jouduimme välillä ihan tosissaan käyttämään aivojamme ja miettimään päämme puhki.

Mutta nyt takaisin siihen D-kirjaimeen, johon lopulta olikin helppo löytää tärkeä ruokajuttu. Kyseessähän on tietysti D-vitamiini, jota saamme kesäisin ihanaisesta auringosta. Koska armaassa isänmaassamme aurinko ei kuitenkaan mollota taivaalla ympäri vuoden, on D-vitamiinia lisätty maitoon, jotta kansa saa riittävästi vitamiinia eikä sairastu riisitautiin.


Syy miksi D-vitamiini valikoitui aakkossarjaani on se, että rakastan sen lähteitä kovasti paljon. Auringon paisteessa on ihanaa hengailla ja kunnon maito on ensimmäinen asia, jota ikävöin aina etelän matkoilla. Ilman ruisleipää ja salmiakkia kyllä pärjää, mutta maitoa tulee ikävä!

Maidonkulutus meidän taloudessamme onkin niin huimaa, että työkaverinkin oli vaikea uskoa sitä, kun puhuimme tuossa päivänä eräänä jostain kumman syystä maidosta. Hän kertoi nelihenkisen perheensä juoneen parhaillaan neljä litran maitotölkkiä viikonlopussa, kun meillä Ukkelin kanssa menee neljä puolentoista litran maitoa viikonlopussa ihan vaan kahteen pekkaan litkittynä. Onko se muka paljon?

D-vitamiinin, maidon, kesän ja auringon kunniaksi listaan pari hjuvaa maitopohjaista drinksua:



- Ensimmäisenä vanha kunnon minttukaakao. Sekoita (kylmää tai kuumaa) maitoa, kaakaojauhetta ja minttuviinaa sekaisin ja nauti. Kuuma versio toimii hyvin laskiaismäessä hörpittynä ja kylmä versio maistuu paremmin lämpimämmällä säällä. Huhu kertoo että kylmä minttukaakao auttaa rapulaan, mutta tätä en myönnä kokeilleeni. Nimimerkillä: "Leivoin tuossa yhtenä päivänä viinereitä minttukaakao kaverinani".



- Toisena listalle pääsee teiniaikojen lemppari Ville Vallaton, jota tulee edelleen tilattua silloin tällöin herra baarimikolta. Ville Vallattomaan tulee maidon lisäksi banaanilikööriä (Pisang Ambon), vodkaa ja jäitäkin mielellään kiitos.



- Mariannea muistan tilanneeni joskus GooMin jälkeisessä pöhnässä turkulaisessa ravintolassa ja kyllä maistui hyvälle! Ja onkos tuo nyt ylläri, sillä mitä muuta voi olettaa juomalta, jossa on maitoa, kaakaolikööriä ja minttulikööriä. Nam. Hyvä jälkkäri-idea muuten jos irish coffee ei innosta!



- Valkovenäläinenkin on jo klassikko, joten pakkohan sekin on tähän listata. Belaruksen edustajaan tulee maitoa, vodkaa ja kahvilikööriä.



- Listamme viimeisenä on Googlen tarjoilema musta hevonen eli juoma, jota en ole maistanut, mutta joka voisi kovasti kiinnostaa. Banaanigoottiin tulee salmiakkilikööriä, banaanilikööriä ja maitoa. Pakko olla hyvää, tai ainakin niin erikoista, että tahtoo maistaa!

Tulipas nyt taas alkoholipainotteinen postaus. Hyihyi. Mutta elkäättehän siitä välittäkö, sillä pointti oli seuraava: Juokaa maitoa!

Tunnisteet: ,

4 kommenttia:

Blogger Maireanna kirjoitti...

D niinkuin Daami jolla luut ei haurastele :-), tykkää maidosta ihan mahdottomasti, maitokaakao, jogurtit, jäätelöt ja juustot, nam nam.
Kiva tuo teidän kirjainleikki. Saako mainostaa :-)

23. toukokuuta 2010 klo 13.33  
Blogger Martina kirjoitti...

Onneksi maitotuotteet on terveellisiä niin ei haittaa vaikka niitä vetelee napaansa hieman enemmänkin. Itsekin pidän maidon lisäksi erityisesti juustoista ja jogurtista. Eikä jäätelökään pahaa ole, maitosuklaasta nyt puhumattakaan. :)

Kirjainleikki on hyvä pitää mielessä sellaisia hetkiä varten, kun ei jaksa tehdä mitään muuta, mutta tekee mieli jumpata hieman aivojaan.

25. toukokuuta 2010 klo 11.49  
Blogger Ari Makela kirjoitti...

D niinkuin drinksu, D niinkuin daiquiri, D niinkuin dashi, D niinkuin daikon. Muuta ei sitten tulekaan lonkalta mieleen ja nuokin ovat kaikki suhteellisen tuoreita lainasanoja.

25. toukokuuta 2010 klo 23.54  
Blogger Martina kirjoitti...

Drinksu ja daiquiri ovat tuttuja, mutta nuo kaksi muuta eivät kilistäneet kelloja ennen kuin otin vanhan ystävämme Googlen avuksi. Mukavaa oppia taas uutta!

27. toukokuuta 2010 klo 10.57  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu