Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Minä tahdon ulos, tahdon ulos kattilasta

tiistai 29. joulukuuta 2009

Minä tahdon ulos, tahdon ulos kattilasta



Ennen joulujuttujen kamerasta blogiin siirtämistä päräytän vanhan kunnon kermaisen lohikeiton reseptin tänne talteen, sillä tätä täytyy tehdä uudestaankin. Soppa syntyy seuraavista kavereista:

- 5-8 perunaa
- 500-800 g lohta
- uksi sipuli
- valkopippuria
- laakerinlehti tai pari
- ruokalusikallinen voita/margariinia
- 1-1,5 litraa kalalientä
- 2-3 dl kermaa
- tilliä
- (koskenlaskijaa)

Kuori ja pilko potut sekä sibali ja heitä ne kattilan pohjalle voin sekä mausteiden kera kuullottumaan hetkeksi pienoiseksi. Lisää kalaliemi ja anna härdellin kiehua niin kauan kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Odotellessasi voit poistaa lohesta ruodot ja nahan sekä pilkkoa kalan sopivan kokoisiksi palasiksi. Jos kaapistasi sattuu löytymään jämäköntsä koskenlaskijaa, voi sen hyötykäyttää keittoon tässä vaiheessa. Sulata juusto siis sekaan tai vaihtoehtoisesti unohda koko koskenlaskija. Se ei ole välttämätön kaveri ollenkaan, mutta tuo kivaa paksua koostumusta ja maukasta makua soppaan.

Visko lohen palaset keittoon ja keitä kunnes kala on kypsää. Lisää kerma ja lämmitä keitto. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Pippuri on kavereista parhain. Laakerinlehdet voit napata pois jos satut ne helposti löytämään. Jos et löydä niin ei haittaa, sillä jokainen ruokailija kyllä osaa jättää lehden syömättä jos sellaisen löytää lautaseltaan. Tai jos ei osaa, niin ei sekään ole vaarallista. Heitä lopuksi keiton päälle kasa tillisilppua ja nappaa pala ruisleipää sekä maitolasi sopan kaveriksi.

Perunan, lohen, liemen ja kerman määrää voi säädellä maun mukaan. Me laitoimme 1,5 litraa kalalientä ja 2 desiä kermaa, ja vaikka seassa oli pieni köntsä myös koskenlaskijaa, oli keitto mielestämme hieman liian litkumaista. Paksumman kermainen olisi ollut enemmän mieleemme, vaikka ei tämä terveellisempi litkumainen liemikään pahaa ollut. Ensi kerralla kuitenkin voisi laittaa litran lientä ja kolme desiä kermaa niin tulee vielä parempaa! Lohta meillä oli reippaat 800 grammaa ja pienehköjä perunoitakin lähemmäs kymmenen kappaletta. Ja se oli huva.

Tunnisteet: ,

2 kommenttia:

Blogger Kuovi kirjoitti...

Oi ihana: lohikeittoa ei olekaan tullut aikoihin tehtyä! Näyttää niin herkulliselta, että pitääkin varmaan seuraavaksi kalaruoaksi suunnitella tällaista :P

30. joulukuuta 2009 klo 14.03  
Blogger Martina kirjoitti...

Tällaiset perussapuskat tuppaa ainakin itseltäni unohtumaan helposti, vaikka tämä lohikeittokin on niin vaivaton tehdä että sitä voisi hyvin keitellä useamminkin.

30. joulukuuta 2009 klo 16.13  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu