Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Toffeinen taikatemppu

perjantai 11. joulukuuta 2009

Toffeinen taikatemppu



Bongasin Kinuskikissan blogista ihanalta vaikuttavan toffee-karpalokakun. Mmmm, kuulostaa herkulliselta: alla on pehmeää toffeeta ja päällä kirpeitä karpaloita. Tämän on pakko olla hyvää. Ohjeessa nököttävä uusi ystävä nimeltään kondensoitu maito oli viimeinen niitti leipomispäätökselle. Voiko muka pelkästään jotakin purkkia keittämällä saada aikaiseksi toffeeta? Pakko kokeilla.

Ja niin lähti Martina markettiin etsimään kondensoitua maitoa ja muita tykötarpeita. Minun vakkarikaupastani säilyketölkissä lekotteleva maito löytyi säilykehyllystä kookosmaidon alapuolelta ja eräässä toisessa kaupassa näin sen sushitarvikkeiden ja muiden eksoottisuuksien viekussa. Kuulemma etnisetkin kaupat myyvät kondensoitua maitoa, mutta kun sitä kerran saa nykyään jo isoimmista ruokakaupoistakin, niin enhän minä nyt jaksa lähteä Hakaniemen etnisiä putiikkeja tonkimaan.

Kakkuun tarvitset:

- 2 tölkkiä kondensoitua maitoa

- 150 grammaa voita tai leivontamargariinia

- pari desiä sokeria

- kansmunsin (joka myös kananmunana tunnetaan)

- 3 desiä vehnäjauhoja

- 1 tl leivinjauhetta

- 300 grammaa karpaloita

- 2 rkl perunajauhoja


Eniten aikaa kakun vääntämisessä menee kondensoidun maidon taikomisessa toffeeksi. Taikatemppu on niin helppo että Ismokin sen osaa, mutta aikaa siihen on syytä varata pari-kolme tuntia. Onneksi tämän vaiheen voi tehdä jo päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia aikaisemmin, sillä purkissa könöttävä toffee ei mene miksikään jääkaapin syleilyssä, vaan se säilyy hyvänä purkin pohjassa olevaan päiväykseen saakka.

Taikatemppuun tarvitset tarpeeksi ison kattilan sekä kondensoitua maitoa. Laita maitotölkki/-tölkit (tässä ohjeessa siis kaksi kappaletta) sellaisenaan kattilaan ja täytä kattila vedellä niin, että purkki/purkit peittyvät. Älä siis avaa tölkkejä tai tee niille mitään muutakaan, vaan heitä ne ihan sellaisenaan veden syleilyyn ja anna kiehua hiljalleen kaksi-kolme tuntia. Mitä kauemmin maltat purkkejasi kiehuttaa, sitä paksumpaa toffeeta saat aikaiseksi. Minä annoin maitosteni pulputtaa kolme tuntia.

Jos käytät toffeen heti, jäähdytä purkit ennen avaamista kunnolla kylmän veden alla, sillä muuten kuuma toffee saattaa purskahtaa turhan innokkaasti ulos tölkistä ja sitähän me emme halua. Jos toffeen avaamisella ei ole kiire, voit antaa purkkien hengailla ensin huoneen lämmössä ja laittaa sitten jääkaapin viileyteen odottamaan avaamista. Toffee on kuulemma hyvää sellaisenaankin lusikoitavaksi ja muitakin käyttötarkoituksia on varmasti vaikka millä mitalla, mutta nyt siis leivotaan toffeesta kakku.

Ensin tehdään pohja sekoittamalla voi ja desi sokeria vaahdoksi. Sitten sekaan heitetään kananmunanen ja vatkataan vimmatusti. Lopuksi sekaan heitetään kuivat aineet ja tadaa, pohja on valmis! Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat, jotta saat kakkusi myöhemmin irti paistoastiastaan. Levitä pohjataikina vuoan pohjalle ja reunoille myös.

Sitten on toffeen vuoro astua kuvioihin. Lusikoi toffee tölkeistä pohjan päälle. Voit nuolaista hieman lusikkaa kun mielesi tekee kuitenkin. Toffee on hyvää. Sekoita karpalot, perunajauhot ja vajaa desi sokeria keskenään ja levitä toffeen päälle. Paista kakkua 200 asteessa 25-35 minuuttia. Jos näyttää siltä että reunat alkavat tummua liikaa, levitä foliopeitto kakkusi suojaksi ja jatka uunittamista.

Niin ihanalta kuin makean toffeen ja kirpeän karpalon yhdistelmä kuulostaakin, niin minulle kakku ei oikein maistunut. Syytän tästä kylläkin kadonnutta makeanhimoani (voiko se muka oikeasti kadota??), sillä oikein mikään muukaan makea ei maistunut kakun leipomisen aikoihin. Kehotan silti kokeilemaan kakkua jos yhtään tuntuu siltä, sillä itse Kinuskikissakin kehui kakkua hyväksi, enkä usko että kukaan voi olla tykkäämättä toffeen ja karpalon yhdistelmästä.

Tunnisteet: , ,

2 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

En tiennytkään että kondensoidusta maidosta voi tehdä toffeeta. Aina oppii jotain uutta. Voiskohan karpaloiden sijasta käyttää joitain muita marjoja?

30. joulukuuta 2009 klo 19.11  
Blogger Martina kirjoitti...

Mikä ettei toffeen kanssa voisi kokeilla muitakin marjoja. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että toffee on tosi makeaa, joten ihan kaikista makeinta marjaa en välttämättä sen kaveriksi pistäisi, ellei sitten makean himo ole valtavan suuri. :)

7. tammikuuta 2010 klo 12.10  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu