Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Try us U Ra

tiistai 18. lokakuuta 2011

Try us U Ra


Noniin, asia on nyt sillä tavalla, että minun täytyy kirjoittaa pähkinälajit ylös muistisääntöineen kaikkineen. Olen nimittäin miettinyt aivan liian monta kertaa mikä pähkinä on mikäkin, ja vaikka kuinka opettelen pähkinäsekoituspussini sisällön kahvitauolla ulkoa, olen unohtanut pähkinöiden nimet, tai ainakin sekoittanut ne keskenään seuraavaan taukoon mennessä. Mikä ihme siinä on niin vaikeaa?

Nyt on siis otettava järeät aseet esiin ja palattava hetkeksi takaisin koulutunnelmiin muistisääntöjen keksimisen merkeissä. Olen nimittäin mestari keksimään muistisääntöjä ja etenkin erittäin typeriä sellaisia (tietäisittepä vaan, ja itseasiassa kohta tiedättekin). Pahoittelen jo etukäteen pähkinöistä keksimieni muistisääntöjen järjettömyyttä, mutta totuus on se, että mitä typerämpi muistisääntö on, sitä paremmin opeteltava asia juurtuu muistisoluihin kiinni.

Muistan edelleen esimerkiksi sen, että ruotsin sana ett bråk, bråket tarkoittaa riitaa, sillä Kauniiden ja Rohkeiden Brooke (brååke) tykkää riidellä. Tämä muistisääntö on peräisin niinkin kaukaa kuin yläaste-ajoilta, ja toimii edelleen. Lukiossa mantsan ja bilsan opella (terkkuja Pasille!) oli aivan mahtavia muistisääntöjä (otsikossa yksi niistä). Pasin muistisäännöt olivat erittäin toimivia, sillä muistan vieläkin muun muassa Afrikan lounaisrannikon valtiot miettiessäni muistisääntöä hölmön norsun rapsuttamiseta leuan alta sanoen sille samalla "Guibigui sili norsu" (Guibigui=GUInea-BIssau ja GUInea, sili=SIerra Leone ja LIberia, ja muistisäännön norsu kuvastaa tietenkin Norsunluurannikkoa).

Voihan äly ja väläys miten typeriltä nämäkin muistisäännöt kuulostavat näin kirjoitettuna, mutta kun ne ihan oikeasti toimivat ainakin kaltaisellani dementikolla. Todistuksessanikin maantiedon kohdalla komeili rivi kymppejä juurikin näiden muistisääntöjen ansiosta, ja ehkä vähän myös sen takia, että mantsa oli yksi lempiaineistani.

Asiaan, eli niihin pähkinöihin:

Tunnistatko nämä pähkinät? Jos et, niin näiden vinkkien jälkeen tunnistat:

Pekaanipähkinä on yhtä litteä kuin pelikaanin nokka. Pekaanipähkinän muistan muutenkin, joten tätä muistisääntöä ei oikeastaan edes tarvita.

Cashewpähkinä on se C:n muotoinen pähkinä, tietenkin.

Hasselpähkinän epämääräinen pyöreä muoto muistuttaa David Hasselhoffin hiuspehkoa. Hasselpähkinä on myös yhtä ruskea kuin Baywatchissa ruskettunut Hasselhoff.

Saksanpähkinä on se aivon muotoinen, ja sen muistaa siitä, ettei saksalaisilla ole aivoja.

Maapähkinän tietävät kaikki. Se ei tarvitse muistisääntöjä, sillä se on se aivan tavallinen pähkinä.

Parapähkinä on paras pähkinä, sillä se on kaikista isoin!

Pistaasipähkinänkin tietävät ainakin kaikki kanssani aikoinaan risteilleet (niitä kuoria oli joka paikassa). Aasit eivät saa pistAASIen kuorta auki.

Että näin, kiitos ja anteeksi tästä. Melkoisen levotonta juttua, mutta johan nyt on kumma jos pähkinät eivät tämän jälkeen muistu mieleen!

Niin ja kuvassa olevat pähkinäthän ovat maapähkinä, saksanpähkinä, cashewpähkinä sekä hasselpähkinä.

Tunnisteet:

5 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mä taas laadin muistisääntöjä, mutten ikinä muista miten ne menee. Yksikään Pasin muistisäännöistä ei myöskään ole enää muistissa.

Tän hetken tyhmin muistisääntö (joka aiheuttaa myös omgelmia) kuuluu näin: Vasemassa on vähemmän, muttei kuitenkaan. Muistisääntö koskee sitä, kumpaan silmään menee vahvempi piilari. En ikinä muista onko toi loppuosa ("muttei kuitenkaan") vitsi vai totta. :) Eli siis kuuluukoo siihen vasempaan silmään vahvempi piilari vai ei.

Fyssan (tai kemian) tunneilta muistan tasan yhden muistisäännän - Nikkeli-Kikkeli. Joka tarkoittaa tietenkin sitä, että Nikkelin kemiallinen merkki on Ni.

Mä oon näissä vähän huono..

18. lokakuuta 2011 klo 16.15  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Haha! Niin hyvä, eihän näille ei voi kun revetä. Jospa nyt ei tarttis enää miettiä ja miettiä kun töihin kiikuttaa pähkinämixiä, ilman alkuperäispakkausta ;)

18. lokakuuta 2011 klo 18.38  
Blogger Martina kirjoitti...

Muistisäännöt on hauskoja. Mitä tyhmempi, sitä paremmin sen muistaa, mut toi Hulin muistisäännön loppu on kyllä aika hämäävä. Kummin päin se nyt sit menee? Tuleeko vasempaan vahvempi?

Mullakin oli joku huono muistisääntö ku yritin opetella Italian sessantaa ja settantaa (kuusikymmentä ja seitsemänkymmentä) ja menin aina sekasin kumpi on kumpi ku ei se muistisääntö toiminu.. Mut nää pähkinöiden muistisäännöt toimii! Nyt muistan ainakin sen aivon muotosen! :)

19. lokakuuta 2011 klo 7.45  
Anonymous Insinööri kirjoitti...

Tajusin muuten just että yhden harmaan kaverin yksi nimi, Napo-Simo, tulee just noista Pasin Afrikan maiden muistisäännöistä (Namibia-Botswana-Zimbabwe-Mozambik). Hyvin se sai ne kyllä ihmisten aivoihin upotettua. Napon ja Guibin lisäksi oli Maralt tuli (Marokko-Algeria-Tunisia-Libya) ja Rupu-Tanja on Mamo (Ruanda-Burundi-Tansania-Malawi-Mozambik).

Sit ku vielä muistaisi mistä kohtaa karttaa mikäkin rimpsu alkoi, ja mihin suuntaan.

19. lokakuuta 2011 klo 12.40  
Blogger Martina kirjoitti...

Hei mä en edes muistanu noita kaikkia mitä luettelit, enkä muista Jenkkien osavaltioistakaan ku osan. Massachusettsiin liitty jotenkin massojen meneminen kuselle heti Atlantin ylitettyään ja Tony Montana huutaa "Ida hoi!" WOK-pannun (Washington, Oregon, Kalifornia) vieressä. Ainiin ja Napo-Simon vastanäyttelijä on sen yläpuolella oleva Ansa Ikonen (Angola, Sambia). Hehee, tietääköhän Pasi miten suurta tuhoa on saanu aikaan oppilaidensa aivoissa ku vieläkin on Napo-Simot mielessä. :D

19. lokakuuta 2011 klo 14.22  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu