Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Mitä eroa on..?

torstai 3. helmikuuta 2011

Mitä eroa on..?


Ruokamaailmassa törmää yllättävän usein kysymyksiin, jotka alkavat sanoilla "Mitä eroa on...?". Miettikääpä vaikka seuraavia: Mitä eroa on vanilliini- ja vaniljasokerilla, satsumalla ja mandariinilla tai shampanjalla ja kuohuviinillä? Ruokaharrastajille suurin osa tällaisten pulmien ratkaisuista on itsestäänselvyyksiä, mutta koska itseni lisäksi varmasti moni muukin miettii kaupassa, mitä eroa näillä kaikilla eri nimisillä pienillä oransseilla sitrushedelmillä on, keräsin tähän vastaukset yleisimpiin "Mitä eroa on..?" -kysymyksiin. Olkaamme hyvät ja sivistykäämme:


Vaniljasokeri

Mitä eroa on vanilliini- ja vaniljasokerilla?

- Vaniljasokeri tehdään aidosta vaniljasta, kun taas vanilliinisokeriin käytettävä vanilliini on keinotekoinen teollisesti valmistettu aine. Aidon vaniljasokerin tunnistaa pienistä tummista pisteistä vanilliinisokerin ollessa yksiväristä. Vaniljasokerin makua pidetään yleisesti parempana, mutta vahvempaa se ei ole (syvempää ja täyteläisempää kuitenkin ehkä), joten voit hyvin korvata ruokaohjeessa olevan vanilliinisokerin samalla määrällä vaniljasokeria, tai toisinpäin. Vaniljasokerin sanotaan kestävän kuumennusta paremmin kuin vanilliinisokerin.


Satsuma

Mitä eroa on satsumalla, klementiinillä ja mandariinilla?

- Arkikielessä on totuttu käyttämään kaikista oransseista pikkusitruksista nimitystä mandariini. Todellisuudessa mandariini on kuitenkin näistä kolmesta pikkusitruksesta vähiten suosittu sen runsaan siemenmäärän takia. Yleensä kaupoista löytyvät "mandariinit" ovatkin klementiinejä tai satsumia. Klementiini on mandariinin ja pomeranssin risteytys, jossa on hyvin vähän siemeniä, helposti irtoava paksuhko kuori ja mehukas hedelmäliha. Klementiinit ovat siis niitä parhaita! Satsuma on taasen mandariinin ja klementiinin välimuoto, vähäsiemeninen, hieman litteän pyöreä ja ohutkuorinen kaveri, jossa saattaa olla vihertäviä sinänsä ihan harmittomia läikkiä.


Sardiini

Mitä eroa on sardiinilla, sardellilla ja anjoviksella?

- Anjovis on mausteliemeen säilötty kilohaili-niminen kala. Sardelli on sardelli-niminen kala, jonka nimi muistuttaa monissa muissa kielissä anjovista (englanniksi anchovy, ranskaksi anchois), mistä anjoviksen ja sardellin keskenään sekoittuminen usein johtuu. Suomessa sen nimeksi tuli kuitenkin sardelli, sillä sana anjovis oli jo vakiintunut tarkoittamaan kilohailista tehtyä maustekalaa. Sardiini taas on sardiini-niminen kala, joka on läheistä sukua sillille ja silakalle. Sardiinien sukuun kuuluu itseasiassa useita eri alalajeja, mutta niitä kaikkia voi kutsua sardiineiksi ilman, että yksikään suvun kaloista suuttuu.


Kumina

Mitä eroa on kuminalla ja juustokuminalla?

- Kumina ja juustokumina ovat kaksi aivan eri maustetta, jotka eivät voi korvata toisiaan, vaikka niin helposti luulisikin mausteiden yhteneväisten nimien perusteella. Juustokuminaa eli roomankuminaa eli jeeraa käytetään paljon afrikkalaisessa, intialaisessa ja meksikolaisessa ruoassa, kun taas kuminaa on totuttu käyttämään leivonnaisissa, juuston mausteena sekä esimerkiksi hapankaalissa. Juustokuminan ja kuminan toisiinsa sekoittuminen johtuu sardellin ja anjoviksen tapaan käännösvinksahduksesta. Juustokumina on englanniksi cumin ja kumina on caraway. Vaan kuinka helppoa onkaan kääntää mausteiden käännökset juuri toisinpäin, ja väittää englanninkielistä sanaa cumin kuminaksi. Niinpä käännetyissä resepteissä oleva suomenkielinen kumina onkin usein ollut alkuperäiskielellä juustokumina, mutta herra tai rouva kääntäjä on kääntänyt sen (cumin) virheellisesti pelkäksi kuminaksi. Ai ai kääntäjää.



Kuohuviiniä

Mitä eroa on shampanjalla, kuohuviinillä ja cavalla?

- Kaikki kolme ovat kuohuviinejä, mutta shampanja ja cava ovat vain tietyillä aluilla valmistettuja kuohuviinejä. Shampanja tuotetaan Champagnen maakunnassa Rankassa, eikä muualla tuotetuista kuohuviineistä saa käyttää shampanja-nimitystä. Cavaa taas voidaan tuottaa tietyillä Espanjalaisilla viinintuotantoalueilla, joita on yhteensä kuusi, mutta suurin osa cavasta tulee vain yhdeltä alueista: maan koillisosien Penedès-nimiseltä tuotantoalueelta. Muut viisi aluetta siis vain hengailevat mukana tuottamatta paljoakaan. Cavaksi ei saa kutsua muualta kuin näiltä kuudelta tuotantoalueelta tulevia kuohuviinejä, mutta shampanjaa ja cavaa voi toki kutsua ihan vain kuohuviiniksikin. Ne saattavat kyllä hieman suutahtaa siitä, kuulostaahan harvinaisemmat shampanja ja cava paljon hienommilta nimiltä kuin tavallinen kuohuviini.



Katkaravun pyrstöjä

Mitä eroa on scampilla ja katkaravulla?

- Scampilla on alunperin tarkoitettu merirapua eli keisarihummeria (italiaksi scampo, monikkomuoto scampi), mutta nykyään aivan tavallisia katkaravun pyrstöjä kutsutaan usein virheellisesti nimellä scampi. Kuulostaahan se nyt paljon hienommalta hei tarjota scampivartaita kuin katkaravun pyllyjä tikussa. Käytännössä siis scampilla ja katkaravulla ei yleensä ole mitään eroa, vaikka oikeasti scampi onkin merirapu ja katkarapu on katkarapu.


Hapankurkku

Mitä eroa on suolakurkulla, maustekurkulla, hapankurkulla ja etikkakurkulla?

- Suolakurkku on suolan avulla säilötty kurkku, etikkakurkku etikan avulla säilötty kurkku, maustekurkku suolan tai etikan avulla säilötty kurkku johon on lisätty mausteita ja hapankurkku on maitohappokäymisen avulla säilötty kurkku, joka ehkä hieman yllättäen on se paras säilykekurkuistamme. Hapankurkun maku on pehmeämpi kuin etikkakurkun ja sen suutuntuma on pehmeämpi kuin muissa säilötyissä kurkuissa. Omat suosikkini, eli kaupan isosta pönikästä löytyvät valkosipulikurkut ovatkin siis hapankurkkuja, jotka on maustettu valkosipulilla, eivätkä valkosipulin makuisia suolakurkkuja, kuten olen tähän asti luullut. Kaikkea sitä oppiikin. Hapankurkku on sitäpaitsi venäläistä. Apua.

Tunnisteet:

4 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, kun sain sivistyä :)
Näitä on tullut pähkäiltyä monen monituista kertaa.

Tiiäkkö että mulla jäi Runebergin tortut tänä vuonna leipomatta, kun ei ollut jäänyt yhtään joulupiparia tähteelle...
Yleensä olen saanut viimeiset piprut tuhottua Runebergeihin.
Olishan piparinmurut voinut toki korvata muullakin, mutta se ei olis ollut sama asia :D

terveisin Heidi

5. helmikuuta 2011 klo 19.08  
Blogger Martina kirjoitti...

Älä huoli, meitä on ainakin kaksi joilta jäi tänä vuonna Runebergin tortut väliin. Minulta ne tosin jäävät väliin joka vuosi. :)

7. helmikuuta 2011 klo 10.11  
Blogger Juhaz kirjoitti...

Erilaisten säilykekurkkujen olemassaolo ja erot on tiedetty, mutta minulle(kaan) ei ole ollut ihan selvillä että mikä kaupan kurkuista on mitäkin. Hyvä että aukeni sekin, nytpähän tietää, että en pidä hapankurkuista - nimenomaan se pehmeys ällöttää, etikkaan säilötyn lähestulkoon tuoreen kurkun veroinen rapeus on jotain ihan mahtavaa niihin lötköihin verrattuna.

Valitettavasti niistä taas moni on pilattu liialla sokerilla, ja etiketistä ei yleensä selviä miten makeaa mikäkin maustekurkku on, vaan hyvät pitää hakea yrityksen ja erehdyksen kautta.

8. syyskuuta 2011 klo 1.01  
Blogger Martina kirjoitti...

Kurkkujen sokeripitoisuus on tosiaan hieman ongelmallista, sillä periaatteessa samanlaisissa kurkuissa voi olla isokin ero juuri niiden sokeripitoisuuksien vuoksi. Kuten sanoit, niin oikea löytyy oikeastaan vain maistamalla.

12. syyskuuta 2011 klo 9.31  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu