Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Sitä saa mitä tilaa

tiistai 11. tammikuuta 2011

Sitä saa mitä tilaa



Samana iltana kun keittelin omatekoista ketsuppia, tein Jamien ohjeella myös kasvissäilykkeitä, joita myös pikkelssiksi tai etikkasäilykkeiksi kutsutaan. Kyseisenä iltana olin tulossa myös kovaa vauhtia kipeäksi, mutta kahvi, yksi pieni (mutta sitäkin vahvempi) drinkki ja rauhallinen touhuaminen piti energiatason tarpeeksi korkealla, jotta jaksoin väkertää keittiössä hyvillä mielin koko pitkän illan.

Sitäpaitsi omatuntoni ei antanut minulle lupaa sairastaa kunnolla vielä tuona iltana, sillä flunssan paheneminen oli vain ja ainoastaan omaa syytäni. Olin nimittäin edellisenä yönä valvonut raivostuttavan nuhan kanssa ja aamulla olo oli jo melko kipeä. Siitä huolimatta lähdin burana naamassani tallille. Olin ensin hieman kokeneempien ratsastustunnilla suorittamassa rästiä (ehkä vähän jännitti..), jonka jälkeen oli tunnin tauko ennen oman ryhmän ratsastustuntia. Lienee sanomattakin selvää, ettei flunssaiselle tehnyt kovin hyvää hikoilla ensin tunti lämpimässä maneesissa, palella sen jälkeen tunti kylmässä tallissa, hikoilla jälleen seuraavalla ratsastustunnilla ja taas palella kunnes pääsin kotiin lämpimään suihkuun sulattamaan syväjään itsestäni. Hyvin yllättävää, että tämän jälkeen nousi kuume.. Sitä saa mitä tilaa.

Koska sairaskertomusten jakaminen ei ole oikeasti kovin korrektia vieraiden seurassa, eikä varsinkaan ruokapöydässä, jatketaan seuraavaksi niillä ruokaohjeilla. Etikkasäilykettä pöytään siis.

Etikkaliemeen tarvitset:

- 1 l omena- tai valkoviinietikkaa
- 1 l vettä
- 2 rkl merisuolaa

Marinadi:

- 5 dl oliiviöljyä
- 5 valkosipulinkynttä
- 1 punainen chili

Näistä saa valita kaksi:

- puoli kiloa munakoisoa ja 1 rkl kuivattua oreganoa
- puoli kiloa paprikaa ja timjamin oksia
- puoli kiloa fenkolia ja fenkolin lehtiä
- puoli kiloa kesäkurpitsaa ja 3 mintun oksaa
- puoli kiloa punasipulia ja 2 laakerinlehteä
- puoli kiloa sieniä, timjamia, rosmariinia ja salviaa

Homma on suht yksinkertainen, vaikka ainakin allekirjoittaneen pääkopassa kasvissäilykkeiden teko oli osastolla "vaikeaa, älä edes yritä". Pitää steriloida purkkeja, pilkkoa iso kasa kasviksia, tehdä marinadia ja muuta vaikeaa, ja lopulta kaikki on kuitenkin homeessa. Mutta oho, eihän se ollutkaan yhtään hankalaa! Purkit steriloituivat kiehumalla isossa kattilassa, pilkkominen sujui yllättävän vaivattomasti ja marinadin sekä etikkaliemen sekoittaminen oli kuin leikkiä vaan. Uskalla siis rohkeasti yrittää. Jos minäkin onnistuin niin onnistut varmasti sinäkin.

Keltaisessa keittiössä säilöttiin punasipulia ja munakoisoa. Vaikka valitsemissani kasviksissa ei mitään vikaa ollutkaan, ihmetyttää minua silti kovasti näin jälkeenpäin mihin sienet unohtuivat. Minähän rakastan sieniä! Niitähän minun pitäisi säilöä eikä mitään munakoisoa! Munakoisosta tosin tuli mielestäni parempaa kuin sipulista, joten eipä dissata violettia ystäväämme tämän enempää.

Säilömishomma aloitetaan kasvisten pilkkomisella. Pilko siis valitsemasi pääosan esittäjät tarpeeksi pieniksi palasiksi ja jätä hetkeksi sivuun odottamaan. Purkithan olet steriloinut jo valmiiksi kiehuttamalla niitä isossa kattilassa.




Pilko valkosipuli sekä chili ja sekoita ne oliiviöljyyn. Jos teet kahta eri säilykettä kuten minä, jaa marinadi kahteen kulhoon ja lisää toiseen oregano ja toiseen laakerinlehdet. Tai mitkä yrtit valitsemiesi kasvisten kavereiksi onkaan merkitty. Voit toki kehitellä myös omia kasvis- ja yrttiyhdistelmiä Jamien ehdottamien lisäksi, vaikka allekirjoittaneelle Jamien sana onkin laki.

Kiehauta etikkaliemen ainekset isossa kattilassa ja upota kasvikset kuplivaan liemeen noin kolmeksi minuutiksi. Painele kasviksia reikäkauhalla pinnan alle, jotta ne imevät mahdollisimman paljon lientä itseensä. Tämän jälkeen nostele kasvikset sillä samaisella reikäkauhalla marinadin sekaan, sekoita ja kaada steriloituun purkkiin. Helppoa kuin suklaaraekeksien teko (..miten niin huono vertaus..).

Parhaalta säilykkeet maistuvat kahden viikon jääkaapissa marinoitumisen jälkeen, mutta minä ainakin olin syönyt siinä ajassa jo ensimmäisen purkin munakoisoja ja sipuleitakin aimo kasan. Jos et ole yhtä ahmatti kuin minä, ja purkkeja löytyy jääkaapistasi vielä kolmen kuukaudenkin kuluttua, voit harkita niiden pois heittämistä, sillä tuolloin ne eivät välttämättä ole enää elämänsä kunnossa.

Tunnisteet: ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu