Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Kepsutti

tiistai 4. tammikuuta 2011

Kepsutti



Jamien kotona -kirjasta löytyi myös kotitekoisen tomaattiketsupin ohje, ja koska päätin yrittää kokata koko kirjan läpi, tartuin ketsuppireseptiin, vaikka paljon helpompaa olisi ollut tarttua kaupassa ketsuppipulloon ja kiikuttaa se kassan kautta kotiin. Tai itseasiassa vielä helpompaa olisi ottaa se jääkaapin ovessa jo oleva ketsuppipullo ja käyttää sitä, mutta ei, minä teen nyt itse ketsuppia.

Oikeasti voisin melkein käyttää sanaa nauttia, kun kirjoitan näistä lauantai-illan keittiössä hyörimistuokioistani. Minusta on ihanaa touhuta rauhassa yhden rakkaimman harrastukseni, eli ruoanlaiton parissa, kun ei ole mikään kiire minnekään ja saan olla oman mieleni mukaan joko täydessä hiljaisuudessa tai popittaa täysillä iskelmää. Ei sillä ettenkö ikävöisi muualla olevaa Ukkelia noinakin hetkinä, mutta välillä on kiva vaan olla yksin ja touhuta mitä huvittaa. Nyt huvitti tehdä ketsuppia.

Saman illan aikana valmistin itseasiassa myös erilaisia kasvispikkelssejä, Jamien ohjeella nekin, mutta niistä kavereista lisää myöhemmin. Nyt mennään kauppaan ostamaan ketsuppiaineksia. Näistä tulee noin 5 desiä valmista tavaraa, ja mulla siitä riitti oman käytön lisäksi pieni purkki myös iskän ruoka-aiheiseen joululahjaan:

- 1 punasipuli
- puolikas fenkoli
- 1 sellerinvarsi
- oliiviöljyä (muutama loraus)
- peukun kokoinen pala inkivääriä
- 2 valkosipulin kynttä (tai pari yksikyntistä valkosipulia..)
- puolikas punainen chili (tai kääpiökasvuinen kokonainen)
- nippu ihanan tuoksuista basilikaa
- 1 rkl korianterin siemeniä
- 2 mausteneilikkaa (Mitä niillä lopuilla voi tehdä? Työntää appelsiiniin?)
- 1 tl mustapippuria
- merisuolaa
- 500 g luumu- tai kirsikkatomaatteja
- 500 g säilöttyjä tomaatteja
- 2 dl punaviinietikkaa
- 70 g fariinisokeria

Homma alkaa aikamoisella pilkkomisoperaatiolla, sillä kattilaan heivataan pilkotut sipuli, fenkoli, sellerinvarsi, basilikanVARRET (säästä lehdet myöhemmäksi), valkosipuli ja chili (poista siemenet). Lorauta sekaan myös pari kunnon öljylorausta, korianteri, neilikat, pippuria ja suolaa. Huomaa että heitit sekaan myös basilikan lehdet ja nouki parhaasi mukaan suurin osa niistä pois odottamaan myöhempiä aikoja. Hauduta kasviksia ja mausteita 10-15 minuuttia.


Siellä ne basilikan lehdet on väärässä paikassa väärään aikaan.

Lisää hauduttamisen jälkeen kattilaan kaikki tomaatit ja 3,5 dl kylmää vettä. Kiehuttele seosta niin kauan, että nesteen määrä puolittuu. Siinä voi mennä tovi. Keitä vaikka kuppi kahvia odotellessasi ja istu keittiön lattialle juomaan se, koska niin voi tehdä kun on yksin kotona, eikä kukaan ihmettele vieressä miksi istut lattialla etkä tuolilla.




Seuraavaksi mukaan lisätään vihdoin ne basilikan lehdet ja survotaan tuleva ketsuppi sauvasekoittimella mössöksi. Sitten seos painellaan kaksi kertaa siivilän läpi, jotta kaikki ylimääräiset möhmät jäävät pois. Siirrä nyt jo aika paljon ketsuppia muistuttava tahna puhtaaseen kattilaan ja lisää sekaan viinietikka sekä sokeri. Keittele taas pienellä lämmöllä tovi jos toinenkin niin, että neste vähenee noin puoleen ja seos näyttää muutenkin ketsuppimaiselta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Kaada valmis ketsuppi steriloituun purkkiin. Sterilointi hoituu mielestäni helpoiten keittämällä purkkia ja sen kantta isossa kattilassa. Jamiella oli myös muita sterilointitapoja, mutta sivuutin ne, sillä keittäminen oli mielestäni ylivoimaisesti paras keino.

Ketsupin keittelyyn sain kulumaan yhteensä useamman tunnin kun lasketaan mukaan pilkkomiset ja sen, ettei minulla todellakaan ollut mitään kiirettä, ja touhusin samalla muutakin pientä. Kesken kokkailun ja kodinhoidon pidin myös pienen hemmottelutauon ja nautin sushia ja shampanjaa.


Sushi löytyi kaupan pakastealtaasta (kuva puket
ista alla) ja shampanja oli oikeasti kuohuviiniä, mutta kun sushi ja shampanja sointuvat niin paljon paremmin yhteen kuin sushi ja kuohuviini. Skumpasta ei ole kuvaa, mutta se oli sellainen söpö pieni ja löytyi Vilukissan antamasta synttärilahjakassista.

Tunnisteet: , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu