Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Hei me leivotaan taas mutta ei me kaaduta

sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Hei me leivotaan taas mutta ei me kaaduta



Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista leivontaviikkoa, ja olihan minunkin kannettava korteni kekoon kokeilemalla, josko tällä kertaa onnistuisin tekemään toooosi hyviä sämpylöitä. Ei aiemmissa sämpylöissäni varsinaisesti mitään vikaa ole ollut, sillä kovin herkullisiahan ne ovat olleet juuri uunista tulleena. Jäähdyttyään keltaisen keittiön sämpylät eivät kuitenkaan ole enää olleet kovin kummoisia. Milloin ne ovat olleet kovia, kuivia, liian tiiviitä tai tylsän makuisia.

Ihanat tuoreet sämpylät mielessäni selailinkin Hei me leivotaan -sivuston reseptejä ja löysin sieltä mukavan sekä tarpeeksi simppelin oloisen ohjeen. Nämä aamiaissämpylät tehdään uunivalmiiksi jo edellisenä iltana, joten aamulla ei tarvitse muuta kuin voidella valmiiksi pyöritellyt sämpyläpallerot vedellä, heittää hieman siemeniä päälle ja tyrkätä sämpyläiset uuniin. Onko mitään parempaa kuin höyryävän tuoreet sämpylät sunnuntaiaamuna? Niinpä. Otahan tästä siis ohje talteen ja yllätä itsesi sekä asuinkumppanisi tuoreilla aamiaissämpylöillä vaikka jo ensi viikonloppuna.

- 12 g hiivaa
- 2,5 dl kylmää vettä
- 1 rkl öljyä
- 1 tl suolaa
- 1 rkl leipäsiirappia
- 0,5 dl vehnäleseitä
- n. 5 dl vehnäjauhoja
- seesamin- tai unikonsiemeniä

Sekoita murennettu hiiva kylmään veteen. Lisää vehnäleseet, öljy, suola ja siirappi. Lisäile vehnäjauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa niin kauan, että se irtoaa kulhon reunoista. Äläkä luulekaan että vaivaaminen loppui tähän: Heittele seuraavaksi jauhoja pöydälle, mötkäytä taikina päälle ja alusta se notkeaksi. Koita malttaa mörssätä taikinaa vielä hetki vaikka käsiäsi sattuisikin jo.

Pyörittele taikinasta sämpyläpalleroita (tällä reseptillä pitäisi tulla noin 10 kappaletta), laita ne leivinpaperoidulle uunipellille ja virittele päälle pyyhe tai muovikelmu. Jätä sämpylät jääkaappiin odottamaan aamua.

Aamun vihdoin koittaessa nappaa valmiit sämpyläpallerot jääkaapista, voitele ne vedellä ja ripottele päälle seesamin- tai unikon siemeniä. Tyrkkää 250-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Halkaise tuore höyryävä sämpylä, katso kuinka voi tai margariini sulaa sen päälle ja herkuttele. Voiko ihanammin päivän enää alkaa..

Tunnisteet: ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu