Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Vaahtokarkkibrowniet

torstai 14. lokakuuta 2010

Vaahtokarkkibrowniet

Nyt seuraa jotakin aivan syntisen hyvää, tahmeaa ja makeaa herkkua. Olkaa hyvät, tässä olisi vaahtokarkkibrownieita.



Saattaa kuulostaa överiltä ja ällöttävältä ja kieltämättä pieni epäilys puserossa näitä väkersinkin maajussipariskunnan rääppiäisryyppäjäisiin maku.fin ohjeen mukaan. Onneksi tahmapalat yllättivät positiivisesti ja kehtasin kuljettaa mokomat syntipallerot tarjoilupöytään.

Browniet eivät olleet liian makeita, eikä niiden syöminen ollut niin sotkuista puuhaa kuin pelkäsin. Palat leikkautuivatkin helpohkosti, vaikken edes jähmettänyt uunista nostettua levyä ensin kylmässä. Ennakkoluulot ja turhat pelot voi siis heittää romukoppaan ja tarttua reippaasti vaahtokarkkibrownie reseptiin, joka kuuluu näin:


- 250 g voita

- 2 dl kaakaojauhetta
- 4 kananmunaa
- 5,5 dl sokeria
- 5,5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 6 dl vaahtokarkkisilppua
- 100 g tummaa suklaata
- ja koristeeksi vielä riittävästi kokonaisia vaahtokarkkeja, niin että voit rauhassa maistella muutaman namun leipomisen ohessa


Voit halutessasi puolittaa ohjeen, jolloin alkuperäisen reseptin mukaan browniepaloja tulisi noin 10 kpl. Itse tein suoraan tuplat (eli ylläolevien määrien mukaan), sillä vieraita oli tulossa reilusti ja pitihän näitä päästä vielä koemaistamaankin edellisenä päivänä.

Sulata voi ja sekoita joukkoon kaakaojauhe. Vaahdota munat sähkövatkaimella ja lisää sokeri sekaan vähitellen vatkauksen aikana. Sekoita valmiiseen munasokerivaahtoon voista ja kaakaojauheesta tekemäsi seos.

Siivilöi taikinaan vehnäjauhot ja leivinjauhe, tai jos olet yhtä ronski kokki kuin minä, heivaa jauhot taikinaan ilman siivilää ja toivo ettei taikinaan jää liikaa jauhopaakkuja. Ja vaikka jäisikin niin mitä sitten.

Kippaa sekaan rouhittu suklaa ja pilkkomasi vaahtokarkit ja sekoita. Vaahtokarkkien pilkkominen on muuten hermoja vaativaa hommaa, sillä tahmeat karkit jäävät jatkuvasti kiinni veitseen, leikkuualustaan ja toisiinsa. Valmis lopputulos mielessä ja pari vaahtokarkkia suussa pilkkominen sujuu kuitenkin helposti ilman raivokohtausta.


Brownielevy vielä koristelua vailla. Aika ihania nuo vaahtokarkkiraidat.

Levitä valmis taikina leivinpaperoidulle syvälle uunipellille tai sopivan kokoiseen uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Taikinan paistuessa kannattaa välillä kurkkia uuniin, sillä kuohuava vaahtokarkkitaikina on aika vinkeän näköinen uunissa kupliessaan. Ripottele melkein valmiiksi paistuneen taikinalevyn päälle vaahtokarkkeja koristeeksi ja tyrkkää homma vielä muutamaksi minuutiksi uuniin, niin että koristekarkit sulavat hieman.

Jäähdytä taikinalevyä hetki, sillä mitä viileämpi se on, sitä helpompi siitä on leikata paloja. Voit tyrkätä brownien jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää ja leikata jähmettyneen taikinan vasta sitten siisteiksi paloiksi. Itse en malttanut odottaa, vaan pilkoin taikinan pian sen uunista tulon jälkeen yllättävän hyvällä menestyksellä. Varo maistellessasi liian kuumaa vaahtokarkkia, se polttaa.

Tunnisteet: ,

4 kommenttia:

Blogger Tupu kirjoitti...

Tämmöisiä olen nyt nähnyt lehdissä ja blogeissa on niin herkullisen näköisiä että täytyy varmaan minunkin kokeilla. On meinaa niin herkullisen näköisiä. :)

14. lokakuuta 2010 klo 12.32  
Blogger Martina kirjoitti...

Jep, myös muutama muu bloggaaja lienee bongannut samaisen ohjeen Maku-lehdestä tai lehden nettisivuilla, sillä itsekin muistan lukeneeni näistä muistakin ruokablogeista. Ovat kyllä herkullisia ja mikä voisi olla suloisempaa kuin suussasulavat browniepalat yhdistettynä vaahtokarkkiin? :)

14. lokakuuta 2010 klo 13.02  
Blogger kitinen kirjoitti...

Vaahtokarkkipainajainen! :D

Munkin blogistani nää löytyy ja kaikkea muuta kuin helposti leikkautui xD Tosi hyvännäköisiä noi sun browniepalasi! Mun ongelmani ehkä oli, että pidin vaahtokarkkeja uunissa niin kauan, että ne sulivat yhdeksi tahmeaksi levyksi. Lopputuloksena saatiin vieraiden kanssa hyvät naurut ja koko kakku leikattua tasan neljään osaan :D

Mutta se täytyy kyllä myöntää, että aivan törkeän hyviähän nää oli! :)

15. lokakuuta 2010 klo 4.51  
Blogger Martina kirjoitti...

Hahaa, vaahtokarkkipainajainenpa hyvinkin. :D Minut siis pelasti kyseiseltä painajaiselta malttamattomuuteni kun en antanut herkun olla uunissa niin kauan että karkit sulaisivat kunnolla. Voin kyllä kuvitella miten hankalaa sulaneen vaahtokarkin leikkaaminen voi olla.. Onneksi pääsin itse leikkaamaan karkkien välistä pelkkää brownieta, joka sekin oli toki hieman tahmeaa. :)

15. lokakuuta 2010 klo 10.02  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu