Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Luottokeitto

keskiviikko 2. joulukuuta 2009

LuottokeittoYlpeänä esittelen nyt luottoreseptini, jolla saa aina ja helposti hyvänmakuista keittoa. Aineksia voi vaihdella maun mukaan ja siksi, ettei tarvitse aina ihan samaa soppaa lusikoida. Vaihtelu virkistää, sanoi Aso kun jätti kulmakorvansa nyppimättä. Luottokeiton perusainekset ovat:

- sipuli ja paprika (tai vain toinen heistä)
- kala-, kana-, kasvis- tai lihaliemi
- Koskenlaskija-juusto

Lisäksi tarvitaan tietysti pääosan esittäjä, joka oli kuvassa möllöttävässä keitossa paahdettu paprika. Homma toimii hyvin myös sienillä, katkaravuilla, kanalla ja oikeastaan melkein millä tahansa mitä haluat keitostasi löytää. Luovuutta kehiin siis kaverit ja kokeilunhalu kukoistamaan!

Aloita sopan keittely sipulin ja paprikan pilkkomisella. Jätä osa silpusta odottamaan valmiin keiton pinnalle ripottelua ja heitä loput kattilaan öljylorauksen kanssa. Meikämanne suosii maustettuja öljyjä, mutta ihan perus rypsikin toimii. Valkosipuli-, chili- tai sitruunaöljyt tuovat kuitenkin mukavaa lisämakua, joten käytä ihmeessä heitä jos mokomat putelit sattuvat keittiökaapissasi asustamaan. Voit tyrkätä kattilaan halutessasi myös valkosipulia.

Kun paprika ja sipuli (ja valkosipuli) ovat pehmenneet lorauta kattilaan liemi. Paprikakeiton kanssa käytin muistaakseni kanalientä, vaikka kasvisversio olisi ollut luonnollisempi valinta. Mutta kun itsestäänselvyyksien kyseenalaistaminen on hauskaa, ja kanaliemi sopi kuin sopikin tähän kuin kulmakorvat Ason naamaan (joojoo, nyt loppu Aso-jutut). Kun liemi on hetken porissut lisää sinne pääosan esittäjä ja keitä sitä hetki jos on tarvis. Muun muassa kana ja herkkusienet ruskistetaan pannulla ennen keittoon hulauttamista. Ja katkaravut lisätään luonnollisesti vasta ihan viimeisenä, jotta ne eivät sitkisty ja muutu purukumiksi.

Minulla oli tosiaan tällä kertaa vuorossa uunissa paahdetut ja mustuneista kuorista riisutut paprikat, jotka eivät lisäkeittelyä enää tarvinneet. Keittämisen sijaan paprikat vaativat soseuttamista, joten sauvasekoitin kaivetaan esiin tässä vaiheessa. Myös mausteita kannattaa heitellä mukaan näillä main. Huomioi kuitenkin että Koskenlaskijasta tulee vielä reippaasti makua, ja esimerkiksi viherpippurilla maustetun juuston kanssa ei kannata lisäillä ekstrapippureita myllystä. Voi tulla muuten liian stydiä tavaraa.


Paprikat uunin jälkeen

Lopuksi sulattele Koskenlaskijaa sekaan pieninä köntsinä. Makuvaihtoehtoja on riemastuttavan paljon, ja keltaisessa keittiössä onkin kokeiltu vissiin kaikkia muita paitsi voimakasta koskenlaskijaa. Paahdettuun paprikakeittoon valitsin itseoikeutetusti paprikan makuisen juuston. Kun juusto on sulanut joukkoon (tarkista ettei pohjalla seilaa enää juustoköntsiä) on keitto viimeistelyä vaille valmis.

Viimeistelyyn tarvitset alussa pilkkomasi paprika- ja sipulisilpun, sekä halutessasi muutkin pinnalle pirskotettavat yllärit, kuten leipäkrutongit, ranskankermasydämen tai öljylorauksen. Ja niin on keitto valmis tarjoiltavaksi.

Tunnisteet:

4 kommenttia:

Blogger Anna kirjoitti...

Namm, enpä oo tullut tätäkään keittopohjaa koskaan kokeilleeksi, vaikka et ole ainoa joka Koskiksen mahtavuutta keitonlaitossa on mainostanut! Pitää ottaa siis kokeiluun piakkoin.

2. joulukuuta 2009 klo 21.38  
Blogger Martina kirjoitti...

Kokeile Anna ihmeessä, mutta varo: Tähän jää koukkuun. :)

3. joulukuuta 2009 klo 10.57  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kiva resepti, mutta miten paljon pitää laittaa lientä, paprikaa, sipulia ja koskenlaskijaa? Keitoista, kun en hirveesti tiiä, niin ois kiva tietää. Kiitos! :)

11. tammikuuta 2012 klo 13.59  
Blogger Martina kirjoitti...

Tässä keitossa ainesten määrällä ei ole kovin ratkaisevaa merkitystä, ja laitankin itse aineksia mieleni mukaan sen kummemmin mittaamatta. Muutamaan (noin kahteen isoon tai neljään pienempään) annokseen riittää noin litra lientä, paketti koskenlaskijaa, yksi sipuli ja yksi paprika. Mutta kuten jo sanoin, voi ainesten määrää muutella melko vapaasti sen mukaan millaista keittoa haluaa. Vähemmän lientä jos haluat paksumpaa jne..

11. tammikuuta 2012 klo 16.01  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu