Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Ruoholahden lounaspaikat

torstai 12. marraskuuta 2009

Ruoholahden lounaspaikat


Yksi vakiopuheenaiheista työpaikallamme on lähistöllä sijaitsevat lounasravintolat. Lounastauko on työpäivän kohokohta ja jaksamisenkin kannalta erittäin tärkeä, joten puhetta lounasravintoloista riittää. Kokosinkin tähän vajaan parin vuoden kokemuksella hankkimani tiedot Helsingin Ruoholahden lounaspaikoista, jos vaikka joku muukin lähistöllä työskentelevä näistä hyötyisi.

Alleviivaan kuitenkin, että kyseessä on vain erinäisten ihmisten mielipiteiden perusteella saatuja vaikutelmia, joista osa on muodostunut ihan vaan muutaman käyntikerran perusteella. Absoluuttisia totuuksia lounaspaikkojen paremmuudesta en siis jakele, vaan tarkoituksena on lähinnä koota lista eri vaihtoehdoista ja antaa hieman suuntaa ravintoloiden konsepteista, hinnoista ja tietenkin myös siitä ruoasta.Sodexo Porkkalankatu 20

Sodexon taso on laskenut viime aikoina huimasti. Lähes kaikki työpaikkamme työntekijät kävivät aikaisemmin Sodexossa lounaalla, mutta nykyään sen mautonta ruokaa vältellään ja lounasravintola kutsuu vain, jos muissa lähipaikoissa ei ole mitään hyvää tarjolla. Miinusta Sodexolle tulee myös siitä, että lounasvaihtoehdoista pitää valita vain yksi ruokalaji, kun taas muissa saman konseptin paikoissa (Theron ja Antell) saa ottaa samalla rahalla vaikka kaikkia ruokalajeja keitosta liharuokaan.

Sodexon sisustuksessa ei ole moitittavaa, mutta ei juuri kehuttavaakaan. Se on sellainen perus kouluruokalan näköinen tila muutamalla viherkasvilla höystettynä. Mukavaa ruokailijan kannalta on tietenkin se, että nykyään Sodexossa joutuu harvoin jonottamaan ja pöydissäkin on tilaa, kun moni aikaisemmin ravintolassa viihtynyt on vaihtanut lounaspaikkaa. Henkilökunta on mukavaa ja onpa eräs työkaverini saanut lainattua sieltä erittäin edullisesti astioita sukujuhliinsakin. Muuten palvelu siis pelaa moitteettomasti Sodexon suunnalla, mutta valitettavasti se tärkein ominaisuus, eli ruoan maku, on kokenut kolauksen. Vaikka paikka olisi maailman mukavin muuten, niin mauton ruoka kyllä karkottaa ruokailijat muualle.

Theron Catering Porkkalankatu 22 A

Theron aloitti kuulemma vahvasti, mutta nykyään siellä ei tunnu käyvän ne muutamatkaan työpaikaltani, jotka aikaisemmin suosivat Theronia. Ravintola on kokenut hieman saman kohtalon kuin Sodexo, sillä ruoka on nykyään mautonta tai sitten päinvastoin aivan liian suolaista.

Moni on kehunut Theronia viihtyisäksi sen pienen koon ja pöytien erilaisen sijoittelun vuoksi. Täällä ei tule niin paljon kouluruokalafiboja kuin esimerkiksi Sodexossa. Henkilökuntakin on erittäin mukavaa ja iloiset hyvän ruokahalun toivotukset ja heipat lähtiessä ovatkin jääneet päällimmäisenä mieleen muutamasta Theronin käynnistäni. Siltikään ravintolassa ei tule enää juuri käytyä, sillä parempaa ruokaa saa halvemmalla muualta.Katri Antell Itämerenkatu 15

Antell on tämänhetkinen suosikkini ja niin tuntuu olevan monen muunkin. Melkein kaikki aikaisemmin Sodexossa tai Theronissa käyneet kollegani ruokailevat nykyään Antellissa. Ruoka on monipuolista, salaattipöytä runsas ja henkilökunta mukavaa, joten kyllä tämä on minun ykkösvalintani Ruoholahden lounasravintoloista.

Kritiikkiäkin Antellista olen toki kuullut. Paikan kylmyys ja vetoisuus kahden jatkuvasti aukeavan ulko-oven välissä on omasta mielestänikin näin talvella ikävää. Myös ruoka on joskus haaleaa tai jopa kylmää. Keitto sen sijaan on aina varmasti kuumaa ja sen avulla taionkin usein vilun pois ennen muuta ruokailua. Joitakin paikan hiljaisuus ja avara tila tuntuu häiritsevän. Astioiden kolina kaikuu pitkin ravintolaa ja tunnelma on kolkko. Itse kuitenkin pidän Antellin sisustuksesta, jonka avulla on selvästi yritetty peitellä korkean ja kliinisen tilan heikkouksia. Pienet värikkäät pöytälamput sekä tabletit piristävät ja reunoja kiertävät sohvapaikat ovat ryntäyksen kohteena aina jos yksikin reunapöytä on vapaana.


Meritähti Itämerenkatu 14

Meritähti on ilmeisesti jonkinnäköinen lähipubi, tai siltä se ainakin ulkoisesti vaikuttaa. Ulkonäön ei pidä kuitenkaan antaa hämätä, sillä lounasruoka on yllättävän hyvää varsinkin pubiruoaksi. Annokset ovat runsaat ja vievät varmasti myös isomman raksamiehen nälän. Itse en ole tainnut kertaakaan jaksaa syödä lautasta tyhjäksi vaikka olisin valinnut lounaakseni vain salaatin.

Meritähdessä käynti on kuitenkin nykyään jäänyt, sillä paikan hyvä maine ilmeisesti kiiri muidenkin korviin, ja lopulta pöytäpaikkaa sai melkeinpä jonottaa. Ruokaakin saa usein odotella tovin jos ei soita tilaustaan henkilökunnalle etukäteen, kuten joku fiksu meidän töistä keksi tehdä. Lyhyellä lounastauolla kaikki ylimääräinen odottelu on pahasta, eikä ole kiva tunkea toisten pöytään vieriviereen tuntemattomien kanssa. Näistä syistä Meritähdessä käyminen on jäänyt meikäläiseltä oikeastaan kokonaan. Ehkäpä kesällä taas kun pöytätilaa on ulkonakin voin mennä haukkaamaan Meritähden herkullisia leikkeitä.


Spizy Co. Restaurant Cafe Itämerenkatu 21

Spizysta olen kuullut varmaan eniten pahaa kun vertaa kaikkiin työpaikkani lähellä oleviin lounaspaikkoihin. Itsekin olen muutaman kerran odotellut annostani Spizyssa aivan tolkuttoman kauan, ja ikävintä oli, kun koko muu pöytäseurue oli jo ehtinyt syödä omat annoksensa kun minun hampurilaiseni tuotiin pöytään. Yritä siinä sitten nauttia ruoasta kun muut pyyhkivät suitaan ja kuikuilevat kelloa lounastauon venyttyä ylimittaiseksi.

Jotkut Spizyn ruoista ovat kieltämättä hyviä eikä ruokaa tarvitse aina odottaa ollenkaan, vaan annokset saattavat lennähtää nokan alle juuri kun on ehtinyt istahtaa. Toisaalta joskus ruoka on ikävän kuivaa, kuten eräs kanan rintafilee, jota teurastin väkipakolla pienemmiksi puiseviksi palasiksi. On siis arpapeliä minkälainen ruokailukokemus Spizyssa juuri sillä nimenomaisella kerralla odottaa, joten mieluummin menen lounastauollani johonkin varmasti hyvään paikkaan. Vaihtelun vuoksi voin kuitenkin vierailla Spizyssa silloin tällöin ja toivoa parasta.

Subway Itämerenkatu 21

Subwaynhan nyt tietävät kaikki. Mennään tiskiä pitkin toisella puolella hääräävän myyjän kanssa ja valitaan matkalla patonki, täytteet ja mausteet, jonka jälkeen istutaan syömään pikaruokalan kolkoille penkeille. Subwayn patongit ovat kyllä maukkaita, mutta jos joku erehtyy luulemaan niitä terveellisiksi, niin tööööt, väärässä olet. Mäkkärin hampurilaisateriassa on lähes tulkoon sama kalorimäärä, joten repikäähän siitä.

Ruoholahden Subway ei ole sieltä viihtyisämmästä päästä ja siitä on syyttäminen ravintolan sijaintia keskellä kauppakeskuksen ala-aulaa. Vilinää kyllä riittää ja itse ainakin pidän ohikulkevien ihmisten seuraamisesta patonkini ääressä. Henkilökunnastakaan ei ole pahaa sanottavaa, joten ihan perus Subwaysta on kyse.


McDonald's Itämerenkatu 14

McDonald's on toinen kaveri, jonka tietävät kaikki. Keltaisten kaarten alta löytyy pikaruokala, josta saa hampurilaisten lisäksi salaatteja, nugetteja ja satunnaisia muita sapuskoja, kuten wrapeja, mozzarellatikkuja ja muuta epäterveellistä.

Ruoholahden Mäkki on mukavan iso, joten istumaan mahtuu vaikka välillä tiskille saakin vähän jonottaa. Yleiseen Mäkkitasoon verrattuna Ruoholahden hampparipaikka on mielestäni keskimääräistä parempi. Ihan jees siis jos mäkkisapuskaa sattuu himoamaan.


Cafe Picnic Itämerenkatu 11

Picnic on ainakin tällä hetkellä minun ja niin ikään Ruoholahdessa työskentelevän Maajussin morsiamen viikoittaisten lounastreffien vakkaripaikka. Kahvila sijaitsee sopivasti noin puolessa välissä työpaikkojamme, joten kummankaan ei tarvitse lyllertää kohtuuttoman kauas ruokailemaan.

Picnicin valikoima on mukavan monipuolinen kahvilan lounasvalikoimaksi. On pastaa, keittoa, patonkia, uuniperunaa, salaattia ja sen sellaista. Oma lempparini on kanacaesar-salaatti. Nurinaa Picniciä kohtaan olen kuullut ainakin siitä syystä, ettei Picnicin sapuskoilla saa mahaa täyteen, ja hinnatkin ovat ruoan määrään nähden korkeat. Itseäni häiritsee ehkä eniten se, että Ruoholahden Picnic on lounasaikaan hyvin suosittu, ja ikkunapaikalle istahtamisesta on turha edes haaveilla. Muuten pidän paikasta kyllä kovin.
Fokka Sulhasenkuja 3

Fokassa olen käynyt vain lounasajan ulkopuolella, enkä tiedä muidenkaan työpaikaltani hiipparoineen ravintolaan lounaalle. Suurin syy Fokan boikotoimiseen on varmasti se, että lounas on tällaiselle tavalliselle duunarille aivan liian kallis ja olettaisinkin, että Fokassa käydään lähinnä liikelounaalla.


Tang Dynasty Itämerenkatu 21

Tang Dynastyssa on lounasaikaan aasialainen seisova pöytä, josta löytyy hyvin samanlaista sapuskaa kuin kiinalaisissa ravintoloissa. On salaattia, friteerattua kanaa, riisiä ja erilaisia kastikkeita. Täällä maistoin ensi kerran tofua ja oli kyllä yllättävän hyvät mausteet saatu tofuneliöiden pintaan. Sehän oli jopa hyvää! Joidenkin mielestä Tang Dynastyn ruoissa on liikaakin mausteita ja osa työkavereistani vältteleekin paikkaa ruoan liian tulisuuden ja suolaisuuden takia. Makuasioita sanon minä.

Sisustukseltaan Tang Dynasty on hieno, mutta pitkiin pöytiin joutuu usein änkemään tuntemattomien ihmisten viereen. Yritä siinä nyt sitten juoruilla kaverin kanssa kun koko muu pöytäseurue on korvat höröllään kuuntelemassa. Tang Dynasty on kiva paikka jos pitää aasialaisesta ruoasta, mutta pidemmän päälle täällä ruokailu voi käydä tylsäksi, onhan tarjolla aina lähes tulkoon samat ruoat.


Ravintola Basilica
Kellosaarenranta 2

Basilica on kanavan rannassa möllöttävä ravintola, jossa on lounasaikaan tarjolla pastaa, pihviä ja intialainen buffet. Itse en ole käynyt lounasruokailemassa Basilicassa, mutta ihan hyvän kuvan olen paikasta saanut sen perusteella mitä olen kuullut. Ainoa omakohtainen kokemukseni Basilicasta on monen vuoden takaa kun kävin sen terassilla siiderillä ja bruschetalla. Hyvää leipää oli ja miljöö on ihanan merellinen varsinkin kesällä kun pääsee ulos istumaan ja katselemaan veneitä.

Näiden lounaspaikkojen lisäksi Ruoholahdesta löytyy ainakin myös kiinalainen ravintola (ehkä useampikin?), pizzerioita sekä Business Centerissä sijaitseva lounasravintola, joista minulla ei ole omakohtaista kokemusta eikä edes juoruja jaettavaksi. Jos jollakulla on lisättävää Ruoholahden (tai miksei myös muidenkin alueiden) lounasravintolatarjontaan, tai mielipiteitä näistä tähän listaamistani paikoista, niin jakakeehan toverit ihmeessä tietonne meille muillekin. Lounas on tärkeä asia!

Tunnisteet: ,

2 kommenttia:

Blogger Ketsuppi kirjoitti...

Voih. Nostalgisointiolo tuli muinoin Ruoholahdessa myös työskenneelle... :) Eikös siellä Hima&Salia oo enää ollenkaan? Kaapelilla siis.

23. marraskuuta 2009 klo 18.08  
Blogger Martina kirjoitti...

Ketsuppi: Voi hyvinkin olla että on, me ei vaan olla ehditty kipittää Kaapelille asti lyhyellä lounastauollamme. Hiton kellokortit.. :)

24. marraskuuta 2009 klo 9.36  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu