Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Polenta

torstai 12. maaliskuuta 2009

Polenta


Polenta con la cipolla

Pohjois-Italiassa syödään ruoan lisukkeena usein maissijauhoista tehtyä polentaa, joka voi olla joko perunamuussin näköistä puuroa, tai jähmettyneestä polentapuurosta leikattuja rapeaksi paistettuja paloja. Trentino Alto-Adigen (eli Trentinon ja Etelä-Tirolin) alueella polenta on aivan perushöttöä, ja Culinaria Italia -kirjasta löytyikin kyseisen maakunnan kohdalta muutama mukava polentaresepti.

Yksi resepteistä on polenta con la cipolla. Siihen tarvitset yllättäen polentajauhoja, jotka ainakin minun vakkarikaupastani löytyivät ihan Polentan nimellä. Lisäksi tarvitset sipulia, parmesaania, hieman voita ja pippuria. Keitä polentapuuro paketin ohjeen mukaan. Minun pakettini kehotti kiehauttamaan neljä desiä vettä kattilassa ja lisäämään noin 100 grammaa polentaa koko ajan sekoittaen.

Suomessa myytävä maissijauho on usein esikeitettyä, joten se ei vaadi neljänkymmenen minuutin keitto- ja sekoitteluaikaa, josta italialainen keittokirjani minua pelotteli. Eihän nyt kukaan jaksa niin pitkään hämmentää yhtä pientä keltaista velliä! Unohdetaan siis suosiolla italialaisten ikuisuuksia kestävä polentan pyörittely, sillä maailman nopeimman kansan maissijauhotkin puuroutuvat alle kymmenessä minuutissa.


Sarjassamme "opetetaan Martina syömään kalaa": Polentaa ja pakasteseitä kavereineen.

Kun polenta on puuromaista, sekoita sen joukkoon nokare voita sekä parmesaania. Maissipuuro on sellaisenaan melko mautonta, joten parmesaania voi lisätä ihan reilulla kädellä. Keltaisessa keittiössä osa polentasta syötiin heti pakasteseitin (vai -sein? Miten tää pitää taivuttaa? Vai kiinnostaakohan mua edes..), maissi-kanttarellimuhennoksen, yrttikastikkeen sekä paahdettujen pinjansiementen kera. Loput puurosta jätin leivinpaperille jähmettymään polenta con la cipollaa varten.

Kun polenta on jäähtynyt ja muuttunut kiinteäksi vanukasmaiseksi levyksi, ota veitsi esiin ja leikkaa massasta sormen kokoisia paloja. Pilko myös sipuli ja paista silppuamasi kaverit pannulla oliiviöljyssä. Grillatakin voisi jos ei olisi talvi. Lisää pippuria ja nauti.


Punaisin kaikista on Trentino Alto-Adige

Tunnisteet: , ,

2 kommenttia:

Blogger Pahalapsi kirjoitti...

Kertakaikkiaan upeita herkkuja! Rakastan polentaa oikeastaan missä muodossa hyvänsä, yleensä teen sitä paistettuna. Tuo seitiannoskin kuulostaa yllättävän hyvältä ollakseen niinkin arkista kalaa :)

17. maaliskuuta 2009 klo 21.38  
Blogger Martina kirjoitti...

Kiitoksia. Minulle polenta oli ihan uusi tuttavuus, mutta keittelen sitä varmasti lisää jatkossakin. Seitiannos tosiaan oli maistuvaa vaikka teinkin sen hyvin arkisista ja yksinkertaisista aineksista. Pakastekalastakin voi siis todistetusti saada yllättävän hyvää ruokaa. :)

20. maaliskuuta 2009 klo 10.50  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu