Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 "Lunta tulvillaan on raikas talvisää.."

tiistai 25. marraskuuta 2008

"Lunta tulvillaan on raikas talvisää.."


Lumimyräkkä on vasta alkamassa

Kun ulkona alkaa näyttää talvelta, maistuu tälle tytölle punaviini, glögi ja riisipuuro. Näitä kaikkia nautinkin oikein urakalla ensilumiviikonlopun aikana. Punaviini oli viime joulun lahjaviini, jonka olin päättänyt säästää seuraavaan ensilumeen asti viinipaketissa leijailevien lumihiutaleiden takia. Tiedä sitten miksi moinen idea harhautui päähäni, mutta kieltämättä tuntui mukavalta kaivaa kauan ja hartaasti säästelty viinipullo kaapin perältä, ja naatiskella sen sisältö perjantai-iltana hyvässä seurassa.



Glögiäkin maistelimme ukkelin kanssa muutaman lasillisen. Oli vaaleaa ja perinteistä punaista glögiä ja terästyksenä mitäpä muutakaan kuin Koskenkorvaa. Nyt vasta tätä kirjoittaessani hoksasin että mantelit ja rusinat olisivat myös kuuluneet glögiin, mutta eipä niitä näköjään tarvittu kun nyt vasta tuli mieleen. Auts, manteleista ja rusinoista muistuukin mieleeni myös viime vuoden kaveripikkujoulut, jolloin pääsimme baarissa vastaamaan toimittajaukkelin kysymykseen: "Rusina vai manteli?". Ja oikea vastaushan kuuluu: "Manteli, koska mä en haluu mitään ruttusia". Voihan glögi..





Riisipuuroa hauduttelin sunnuntai-iltana, kun keltainen keittiö ja muutkin huoneet olivat kokeneet pienen joulusiivouksen. Joulukoristeetkin oli huolella aseteltu esille joululaulujen raikuessa koneelta. Otin ehkä pienen varaslähdön joulutunnelmaan virittäytymisessä, mutta minkäs sille voi kun on tottunut siihen, että joulu alkaa jo lokakuussa kun ensimmäiset joulukoristeet saapuvat Tiimarin takahuoneisiin. Tämä tonttu on tottunut purkamaan joulukuormaa jo kauan ennen kuin puista on edes lehdet pudonneet, joten tänä vuonna on tuntunut hyvin oudolta istua toimistossa adventtiin asti ilman yhtäkään joulupalloa. Näinkö sen kuuluu normaalisti olla? Eikö joulu kestäkään puolta vuotta?



Riisipuuro syntyy näillä ohjehilla:

- pari desiä vettä
- pari desiä puuroriisiä
- litra maitoa
- sokeria
- kanelia

Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi, heitä puuroriisit sekaan ja anna porista kunnes vesi on kadonnut pois. Lisää maito ja anna hautua pikkuriikkisellä lämmöllä ikuisesti, eli noin tunnin viiva puolitoista tuntia. Ripottele valmiin puuron päälle kanelia ja sokeria ja lurauta vielä maitoa sekaan jos siltä tuntuu. Lusikoi suuhusi tonttulakki päässä. Jos on joulu, piilota manteli omalle puurolautasellesi, muista mainita muille että puurossa on manteli ja sen saanut on maailman paras aina kaikessa, ja esitä yllättynyttä kun löydät mantelin omalta lautaseltasi. Kuis tässä nyt näin pääsi käymään?

"Joulu on taas
Joulu on taas
Kattilat täynnä puuroo
Joulu on taas
Joulu on taas
Kattilat täynnä puuroo
Nyt sitä saa
Nyt sitä saa
Vatsansa täyteen puuroo
Nyt sitä saa
Nyt sitä saa
Vatsansa täyteen puuroo"

Tunnisteet: , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu