Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Vappujämien hyväksikäyttö

keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Vappujämien hyväksikäyttö

Vappupäivän iltapala näytti keltaisessa keittiössä melko perinteiseltä:


On melkein turha edes mainita, ettei kaikki sapuska kadonnut vatsoihimme, sillä kaikkihan sen tietävät, että pirskeistä tuppaa jäämään aina jämiä ylitse. Se on kirjoittamaton sääntö. Ihan sama onko ruokaa hankittu paljon vai vähän, niin vaan aina käy, että osa jää syömättä.

Keltaisen keittiön jääkaapissa nökötti vapun jäljiltä muutama lihapulla, kolme vajaata rasiaa tuorejuustoa sekä perunasalaattia. Niille tarttis varmaan tehdä jotain. Koska meneillään on pastakausi, ja koska pasta on muutenkin aivan loistavaa kaapintyhjennysruokaa, tein vapun väsyttämistä kavereistani lihapullakastiketta pastalle. Kastike näytti valmistujaisissaan tältä:


Halkaisin ensin lihapullat puoliksi ja ruskistin niitä pannulla. Pastakin pääsi kiehumaan kokkauksen alkuvaiheessa, minulla ehkä jopa liian aikaisin, mutta eipä tuo ole niin vakavaa. Siinähän odottelivat sitten tovin muita. Kun lihapullat vinisivät ruskeina pannulla, pelastin ne lautaselle ja pilkoin pannulle sipulia, valkosipulia sekä jääkaapista löytyneitä kalamata-oliiveja. Kuullotin heitä hetken, jonka jälkeen lisäsin vettä sekä lihaliemikuution mukaan.

Vain lihapullat puuttuu. Ja pasta.

Kun liemikuutio oli kadonnut ja tehnyt veden ruskeaksi, lisäsin ruohosipulin (vai olikohan se sittenkin valkosipulin?) makuista tuorejuustoa sen verran kun hyvältä tuntui, eli pari ruokalusikallista. Annoin porista hetken samalla sekoitellen, että juusto varmasti sulaa joukkoon eikä kokkaroidu pohjaan. Sitten vaan mausteita sekaan, lihapullat mukaan kastikkeeseen, pastasta keitinvedet pois ja syömääään! Valmiin annoksen päälle lätkäisin vielä perunasalaatin jämät. Pääsinpähän siitäkin eroon.



Oikeasti juhlien järjestämisessä ehkä parasta on juuri tarjoiluista jäävät jämät, joita voi sitten haukata hyvällä ruokahalulla seuraavan päivän aamuna, päivänä ja ehkä jopa illallekin jää jotain. Mikäs sen mukavampaa kuin napostella herkkupaloja jälkiä siivoillessaan ja juhlista toipuessaan. Että eipä ne jämät oikeasti huono asia ole, vaikka saatoinkin antaa niin ymmärtää.

Tunnisteet:

2 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

En nyt ole varma voinko kirjoittaa tämän tähän, mutta löysin juuri blogisi ja täytyy sanoa, että siitä tuli heti suosikkiblogini. Olet myös hyvin hauska.

Kiitos ja hyvää päivän jatkoa.

T. Heidi

7. toukokuuta 2009 klo 14.31  
Blogger Martina kirjoitti...

Voi kiitos. :) Hyvää päivän jatkoa sinullekin!

7. toukokuuta 2009 klo 16.11  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu