Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

 Viinereitä äidille

perjantai 14. toukokuuta 2010

Viinereitä äidilleIhan alkuun voisin antaa yleishyödyllisen leivontavinkin : Älä leivo rapulassa! Vaikka itse leipominen sujuisikin valmistaikinoineen ihan rattoisasti, ei päikkäreiltä heräävä Ukkeli välttämättä riemastu löytäessään keittiöstä hysteerisenä hihittävän tyttöystävänsä, joka on levittänyt mansikat pitkin uunia ja kuorruttanut keittiön kinuskikastikkeella.

Enkä muuten usko että vaniljakastikekaan olisi välttämättä jäänyt niin kokkareiseksi ilman krapulapäivän "Ei se oo niin justiinsa" -asennetta. Huoh. Mutta ihan hyviä niistä onnistuneista viinereistä kuulemma tuli. Itse en maistanut yhtäkään, sillä darrapäivänä kaikki makea ällöttää. Älkääkä kysykö miksi, mutta seuraavakin päivä oli darrapäivä (mikäs sen mukavampaa!), joten silloinkaan ei viineriä nautittu.

Toinen vinkki liittyy muutamaan epäonnistuneeseen viineriin. Alkuperäisessä ohjeessa mainittiin ihan syystä TUOREET mansikat, jotka meikäläinen iloisesti korvasi pakastemansikoilla. Ei näin. Eikä varsinkaan niin, ettei niitä jäisiä mansikoita jakseta sulattaa kunnolla. Että terveisiä vaan meidän uunilta, jonka pohjalle pellillä lillunut mansikkaneste lurahti aiheuttaen mukavaa pikku käryä. Toistan siis vielä kerran: Älä leivo rapulassa!

Kuten jo mainitsin niin ei-mansikkaiset versiot onnistuivat kuitenkin hyvin, ja äitiliini jopa kehaisi niitä pariinkin otteeseen, ettei leipomaan opettelevalle pikku-Martinalle tule paha mieli. Olipas kilttiä.

Tässäpä olisi siis reseptiä, jos joku ei-rapulainen haluaa väsätä omatekoisia viinereitä itsensä ja miksei muidenkin iloksi. Tarvitset lehtitaikinalevyjä, kananmunaa ja valintasi mukaan joko kinuskikastiketta tai vaniljakastiketta (jälkimmäinen on pussikamaa, lisää vain maito!). Lisäksi voit valita täytteeksi esimerkiksi purkkipersikkaa, -mangoa tai TUOREITA mansikoita.

Sulata taikinalevyt ja tee kullekin levylle noin sentin levyiset "kehykset" piirtämällä veitsellä taikinan reunojen sisäpuolelle suorakaide painamatta veistä kuitenkaan pohjaan asti, sillä muuten kehys tietenkin irtoaa. Daa. Tämän kommervenkin avulla reunat nousevat uunissa kehystäen täyteosuuden sisäänsä ja saaden aikaan aivan viinerinnäköisen viinerin. Ooooo!

Reunojen piirtämisen jälkeen länttää kehyksen sisään vanilja- tai kinuskikastiketta ja valitsemaasi hedelmää. Voitele vielä reunat kananmunalla ja heivaa viinerisi 200-asteiseen uuniin kohoamaan ja ruskettumaan. Niin helppoa se on kun sen osaa. Kröhöhöm..

Voit vielä yrittää koristella jäähtyneet viinerit sillä samalla tomusokerisössöllä millä piparit koristellaan. Kuten päivän teemaan kuului, tämäkään vaihe ei onnistunut keltaisessa keittiössä, vaan sokerisössö suli näkymättömäksi nesteeksi viinereiden päälle. Että semmoinen leipomispäivä tällä kertaa. Palatkaamme siis leivonta-astialle ensi kerralla paremmissa sielun ja ruumiin voimissa!

Tunnisteet: , ,

4 kommenttia:

Blogger Maireanna kirjoitti...

Hihih, taaskaan en pettynyt postaukseesi..en vahingoniloinen ollenkaan! Tuo kun osaa sattua raivoraittiillekkin! Noh..alanpa tästä lähtee kyökin puolelle etteivät kärähdä.
Mukavaa viikonloppua Sullekkin.

15. toukokuuta 2010 klo 17.54  
Blogger Martina kirjoitti...

Kiitos viikonlopun toivotuksista, tämä viikonloppu menikin mukavammin kuin edellinen, sillä nyt en leiponut. :D

17. toukokuuta 2010 klo 16.49  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Heh! Olipas hauska "leipomispäivä". Itsellä joskus samanmoisissa fiiliksissä tein pizzaa, ja eikun läskiksi meni sekin lätty. Teemalla: ohut itse tehty pohja ja paljon täytteitä...Joopasen joo. Tuli ohut pohja, semmonen pikkuisen kivikovahko ja täytteet levisi enimmäkseen uuninpohjalle, ja mitä nyt kärysivätten. Että tutulta kuulosti. Seuraavassa erässä tein ihan arkipäivänä tavallista pizzaa, joka onnistui hiukka paremmin.

18. toukokuuta 2010 klo 10.47  
Blogger Martina kirjoitti...

Sille on varmaan syynsä miksi normi-ihminen tilaa rapulapäivänä pizzaa eikä yritä tehdä sitä itse, viinereiden leipomisesta nyt puhumattakaan. :D

18. toukokuuta 2010 klo 11.53  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu